Suure pere elamu sai tulekahjus kõvasti kannatada

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva õhtul süttis Vinni vallas Tammiku külas ühekorruseline maja, kus elasid kaks täiskasvanut ja seitse last.

Päästjad said väljakutse kell 22.15. Esimesena jõudsid kohale Roela vabatahtlikud ja siis oli tuli juba hoone katusest väljas. Meeskonnavanem Mihkel Siim ütles, et kõik pääsesid põlevast majast välja ja viidi Roela õpilaskodusse.

Põleng sai alguse arvatavalt küttekoldest. Hoones on varem toimetanud ka populaarne telesaade „Kodutunne“. Meeskonnavanema sõnul olid suitsuandurid laes.

Tules hävis täielikult katus, osaliselt vahelaed. Kogu hoone sai vee- ja suitsukahjustusi.

Vinni vallavanem Rauno Võrno rääkis, et omavalitsus aitab tulekahjus kannatanuid kõige vajalikuga. Täna läheb valla ehitusnõunik hoonet üle vaatama. Kui on võimalus pere kodu taastada, siis teeb vald üleskutse või leitakse teisi võimalusi hoone taastamiseks.

Võrno sõnul valvasid läinud öösel põlenud hoonet Roela noorkotkaste rühmapealik ja tema abi, et pahatahtlikud inimesed ei saaks seal tegutseda.

Kanal 2 saatesarja "Kodutunne" toimetaja-saatejuht Signe Lahtein ütles, et tema Tammiku külas pole käinud ja seal toimetas ilmselt eelmine saatejuht. Lahteini sõnul oli kurba uudist kuuldes esimene emotsioon kahjutunne. "Miks mõnele inimesele saatus nii palju andnud?" küsis ta. Lahtein selgitas, et saatesarjas osalevad inimesed, kes mingitel põhjustel on hätta sattunud. "Saates osalemine nõuab julgust," jätkas ta ja lisas, et otsus võetakse vastu eesmärgiga midagi paremaks muuta. "Et lastel oleks parem elada," ütles Lahtein. Pärast "Kodutunde" külaskäiku tundubki inimestele, et kõik läheb paremuse poole. "Ja siis uus saatuse latakas - inimestest on kahju," ütles "Kodutunde" toimetaja-saatejuht Signe Lahtein.

2013. aasta novembris eetris olnud "Kodutunnet" saab vaadata SIIT.

Pereema Aira rääkis neljapäeva õhtut meenutades, et tavaliselt lähevad neli last kell kaheksa magama, ülejäänud kolm kell pool kümme. Et koolis oli olnud palju tegemist, pandi kõik lapsed kella üheksaks magama. Aira sõnul mõtles ta mehega, et vaatavad telekast ühe saate veel ära, kui teda haaras mingi ärevus. Naise sõnul tundus talle, nagu keegi jookseks ümber maja. Aira vaatas välja toa ja köögi aknast, kuid kedagi ei näinud. Mees püüdis teda rahustada. Siis aga kadus äkitselt elekter ära. Mees hakkas asja uurima ja ühel hetkel ütles "me vist ikka põleme".

Aira sõnul hakkas ta lapsi üles äratama, rõhutades, et võtku ainult tekk ja rutaku kohe välja autosse. Ka suhtles ta häirekeskusega. "Olin vist päris tugevalt paanikas," meenutas Aira, kelle sõnul jäi talle mulje, et häirekeskuses teda ei kuulda.

Põlevast hoonest päästetud jänes koos oma päästja Kersti Lipvarsiga.
Põlevast hoonest päästetud jänes koos oma päästja Kersti Lipvarsiga. Foto: Toomas Herm / Virumaa Teataja.

Aira kiitis Roela vabatahtlikke pritsimehi, kes kõige esimesena kohale jõudsid. Koera ja kassi sai pererahvas majast välja. "Siis meenus, et väike jänes jäi tuppa," jätkas Aira. Päästja Kersti lubas haavikuemanda ära tuua ja tõigi. Veel enam, et suures siginas-saginas autos enam ruumi polnud, lubas vabatahtlik päästja jänku enda juurde varjule võtta.

Roela vabatahtliku päästekomando meeskonnavanem Kersti Lipvars, keda on mitmel korral tubli töö eest tunnustatud, ütles pikkkõrva päästmise kohta lühidalt: "See on minu töö." Päästja lisas, et on alati hoolitsenud tulekahju üle elanud loomade eest. "Loomad on samuti tähtsad," sõnas ta.

Lipvars kiitis maja perenaist, kes oskas täpselt juhatada, kus jänes asub, ja see tegi suitsuses hoones looma otsimise lihtsamaks. Päästja sõnul oli jänes alguses uimane ja šokis, põtkides tagajalgadega vastu puuri, Jänesed annavad sellisel moel kaaslastele ohust teada.

Lipvarsi sõnul on tal kodus üks jänes, kellega uustulnuk küll veel kohtunud ei ole. Küll aga fännab jänest väike koer ja kasski osutas külalisele tähelepanu. Päästja tegigi tules kannatanud pererahvale ettepaneku, et jänes võib tema juurde seniks varjule jääda, kuni pere jälle asjad korda saab.

Tules kannatanud pere ema Aira pidas põlengu põhjuseks moodulkorstnat. Sellesse plekist moodustisse on naine alati umbusuga suhtunud. Samas on korstnat oma jõududega nelja aasta jooksul kolm korda puhastatud.

Aira sõnul oli lõppkokkuvõttes tegu siiski õnneliku õnnetusega, sest kõik jäid terveks ja maja on taastatav. Siinjuures tänas ta inimesi, kes kohe kiirustasid aitama. Aira tõi näiteks tööandja Indrek Klammeri, kes andis 1000 eurot. Samuti kiitis ta Vinni vallavalitsust. "Olen vallavalitsusega väga rahul, olen sealt palju abi saanud," sõnas ta.

Lapsed viis naine vanema poja juurde, kuigi vallavalitsus pakkus esmalt võimalust Roela õpilaskodus ulualust leida.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles