Nõnda nauditi täna presidendimatka

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna toimus juba viieteistkümnendat korda presidendimatk Aegviidust Jänedale, kus pakuti lisaks liikumisrõõmule mitmesugust meelelahutust. 

Vastavalt võimetele ja soovile sai läbida kümne kilomeetri pikkuse metsaraja või matkata seitse kilomeetrit mööda kergliiklusteed. 

Matkaliste täpne arv veel selgub, kuid viimastel aastatel on olnud matkalisi poolteise tuhande ringis ja vähemalt niipalju igas eas liikumissõpru oli kohal tänavugi. 

Matkati nii suuskadel kui ka jalgsi, noorimad osalejad tegid retke kaasa kelgul või vankris. Väga palju oli tänavu neljajalgseid matkalisi. Presidendimatkal osales ka hulk liitlasvägede sõdureid. 

Kes soovis, sai teha vahepeatuse teha Nelijärve puhkekeskuses, kus pakuti kuuma teed. Jänedal Musta Täku Tallis pakuti matkalistele  suppi ja teed ning jalga sai keerutada ansambli Tants'n'trall saatel.

Jäneda lossis oli tänavu juba kolmandat korda avatud heategevuslik Papa Krimmi kohvik, kus küpsetussõbrad müüsid sümboolse hinnaga enda tehtud soolaseid ja magusaid hõrgutisi, mis viimseni otsa said. 

Kohvikupäeva tulu läheb kingituseks Eesti vabariigile, täpsemalt Jänedaga seotud Eesti riigimeeeste jalajälgede jäädvustamiseks lossis.  

Põhja-Eesti põllutöökeskkool loodi Eesti vabariigi sünniaastal, üks selle asutaja ning kooli kuraator oli Konstantin Päts. 1921. aastal toodi põllutöökool Tallinnast Jänedale, kus ta tegutses 2000. aastani. Eri aegadel õpetasid või õppisid koolis sellised riigimehed nagu Tõnis Kint, Kaarel Liidak, Jaan Raamot, August Miljan, Ants Käärma ja Arnold Rüütel. Nimetatud riigimeeste jalajälgedega plaadid on juba valmis, kuid enamik neist veel oma kohale paigaldamata. 

Tänasel presidendimatkal olid nii president Kersti Kaljulaid kui ka seni matka patrooniks olnud president Arnold Rüütel. Selle matkaga andis Rüütel patroonluse Kaljulaidile üle. Patroonluse üleandmine kinnitati suuskade allkirjastamisega.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles