Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees soovib hümniseadusest loobuda

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Marko Pomerants.
Marko Pomerants. Foto: Arvo Meeks / Lõuna-Eesti Postimees

Riigikogu põhiseaduskomisjoni esimees Marko Pomerants teeb teisipäeval peetaval komisjoni istungil ettepaneku lükata Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) esitatud hümniseaduse eelnõu tagasi ning täiendada Eesti lipu seadust hümni puudutava sättega.

Isamaa ja Res Publica Liidu (IRL) liige Marko Pomerants ütles, et ettepanek on see seaduseelnõu esimesel lugemisel tagasi lükata. "Loodan komisjoni esimehena sellele toetust saada," rääkis Pomerants.

"Ja siis on ettepanek algatada lipuseaduse muudatus, mis väga lihtsustatult tähendaks seda, et kui hommikul Pika Hermanni torni heisatakse riigilipp ja selle taustaks mängitakse hümni, siis hümn on Jannseni ja Paciuse oma," lisas Pomerants. "Ja see, et kas hümni peaks mis juhtudel ja kui väärikalt laulma – sellega ikka tegelema ei hakkaks, sest see on minu arvates kohatu," märkis põhiseaduskomisjoni esimees.

Eesti lipu seaduse paragrahv kolm sätestab Eesti lipu heiskamise Pika Hermanni torni. Selle teine lõige ütleb, et "Eesti lipu heiskamisel Pika Hermanni torni kasutatakse muusikalise signatuurina Eesti Vabariigi hümni algusfraase ning langetamisel laulu "Mu isamaa armas" algusfraase".  

"Minu meelest hümniseaduse sellisel kujul käsitlemine, nagu EKRE seda püüab teha, on ikka väga imelik. Aga need on mõtted minu peas, sest fakt on see, et EKRE seadus on meil täna päevakorras ja selle teise asjaga (lipuseaduse täiendamisega – BNS) me saame tegeleda muude küsimuste raames. Komisjoni liikmetele on eelnõu kavand saadetud, nii et see ei tule neile nagu välk selgest taevast," rääkis Pomerants.   

IRL-i poliitiku hinnangul peaks tema ettepanekut toetamaka teiste koalitsioonijõude – keskerakonna ja sotsiaaldemokraatide saadikud.   

Valitsus otsustas 15. veebruaril põhimõtteliselt toetada EKRE fraktsiooni esitatud hümniseadust. Ettepaneku pooldajate eestvedaja oli IRL-i justiitsminister Urmas Reinsalu, sotsiaaldemokraadist kultuuriminister Indrek Saar hümniseadust ei pooldanud.   

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles