Rakvere lasteaias haudutakse mune

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Sipsikute päeva tipphetk: õpetaja Heidi Jakobson keerab mune ringi. Kolm korda päevas on vaja mune õrnalt ümber keerata ja õhutada. Munade alumisele otsale on tehtud rist – nii on lihtsam aru saada, kas muna on juba keeratud.
Sipsikute päeva tipphetk: õpetaja Heidi Jakobson keerab mune ringi. Kolm korda päevas on vaja mune õrnalt ümber keerata ja õhutada. Munade alumisele otsale on tehtud rist – nii on lihtsam aru saada, kas muna on juba keeratud. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Rakvere eralasteaia Kaur Sipsikute rühmas käib usin “haudumine”: juba mitmendat päeva soojendab inkubaator kümmet kanamuna, millest peaks ülestõusmispühadeks kooruma tibupojad.

Mudilaste õpetaja Heidi Jakobsonil tekkis mõte tuua rühma inkubaator, et lapsed näeksid, kuidas munast tibud tulevad. Läsna külas kanu kasvatav Heli Napp oli valmis oma inkubaatorit laenutama ning sobilikke mune andma.

Heli Napp ütleb, et varem on ta ühele perele välja rentinud kana, kes munadest tibud välja haudus, lasteaiale inkubaatorit laenutab ta välja esimest korda. “Aga juba on üks Tallinna lasteaed ka järjekorda võtnud, kui kuulis Kauri lasteaia projektist,” lisab Heli Napp. Naine ütleb, et on eriline näha laste empaatiavõimet, kui nad tillukesi loomi-linde vaatavad.

Munade “haudumine” pole aga niisama lihtne. Inkubaatoris tuleb jälgida termomeetrit, et see näitaks 37,6 soojakraadi, kolm korda päevas tuleb mune ümber keerata ja kümme minutit õhutada.

Kui munade eest hoolitsemisel küsimusi tekib, helistab õpetaja Heidi kohe Heli Napile ning talitab nõuannete järgi. Ka nädalavahetustel käib ta mõned korrad lasteaias mune keeramas ja kontrollimas. “Oma pere kommenteerib, et ema läheb jälle pesale,” lausub Heidi naerdes.

Igatahes loodavad Sipsikud ja nende õpetajad, et 21 päeva soojendatud munadest kooruvad enne pühi tibud, kes siis tagasi Läsnale kodutallu saadetakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles