Juhtkiri: tasakaalu tammikusse

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Rakvere tammikuga on vist igal Rakvere elanikul omad suhted: kes on omal ajal seal kehalise kasvatuse tundides jooksnud või suusatanud, kes käib kevaditi alati just seal esimesi sinililli otsimas ning sügiseti pähkleid korjamas, kes igal aastaajal jalutamas, treenimas ja ennast laadimas.

Tammikus on ka Okaskroon ja Saksa kalmistu, mille kohal asus  nõukogude ajal asfalteeritud velodroom. Seal on harivad infotahvlid, mis ärgitavad märkama ja ära tundma taimi-loomi ning räägivad tammiku lugu.

On teada, et paraku on sealsed tammed üsna haiged, ja levib soov magus tammiku ala eramuid täis ehitada.

Siin-seal tammiku servas on seda juba tehtud ja tehakse praegugi, kui mainida ühelt poolt Tammetõru tänava villasid ja teisalt vana kõrtsihoone asemele plaanitavat arendust, mille kohta on valmimas detailplaneering.

Tammiku kaitsmisel on ilmselt võtmeküsimus hooldamises ja tasakaalu leidmises.

Kuid oma poolloodusliku laialehise metsakoosluse ja pinnavormide, samuti taime-, linnu- ja loomaliikidega on Rakvere tammik kaitse all juba 1939. aastast. Tammiku maastikukaitseala sai hiljuti uue kaitsekorralduskava. Näiteks ei tohi seal jalgrattaga sõita väljaspool põhiteid ning spordiürituste korraldamine tammikus on vaja keskkonnaametiga kooskõlastada. Sellised meetmed on loomulikult vajalikud, et hinnalist keskkonda kaitsta, samas suuremaks muretsemiseks pole ehk põhjust, sest üha uute kergteede ja rampide valmimise ajal mängib tammik sporditegemise mõttes üsna tagasihoidlikku rolli. Loodetavasti saavad võsast puhtaks tehtud ka Kõrgemäe rajad, et rattasportlased saaksid jätkuvalt seal treenida.

Tammiku kaitsmisel on ilmselt võtmeküsimus hooldamises ja tasakaalu leidmises. Kui aastaid tagasi raiuti osa tammikut võsast lagedaks, lõhkus see ökosüsteemi – osa puid jäi tammevähki, lindudel ei olnud pesitsemiseks kohti, ning kuna lindude arvukus vähenes, pistsid röövikud ja tõugud nahka märgatavalt rohkem puulehti kui tavaliselt.

Hea, kui linn ja keskkonnaamet suudaks tammikut kaitsta ja hooldada nõnda, et tasakaal säiliks ja puud saaksid oskuslikult lõigatud, ning et linnaelanikud mõistaks seal jalutada ja rattaga sõita nõnda, et tammikust ka tulevikus paljudele rõõmu oleks.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles