Audit tuvastas kolmel Kohtla-Järve majal vajumiskahjustusi

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kortermaja.
Kortermaja. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Tehnilise järelevalve amet (TJA) tellis kolme Kohtla-Järve kortermaja seisukorra hindamiseks erakorralise auditi, mille tulemustest selgub, et altkaevandatud aladel paiknevad majad on saanud pinnasekihtide liikumise tõttu kahjustusi.

TJA tellimusel valmis kolme Kohtla-Järve Järve linnaosas asuva kortermaja erakorraline audit, et kontrollida altkaevandatud aladele ehitatud kortermajade seisukorda ja kahjustusi, mis on tekkinud pikaajaliste vajumiste tõttu, edastas amet. Auditi tulemusi ja edasisi tegevusi tutvustasid ameti ja geoloogiateenistuse töötajad neljapäeval Kohtla-Järve linnale ja elanikele.

Auditiga uuriti Katse 7, Sinivoore 7 ja Sinivoore 13 kortermaju, mis on rajatud altkaevandatud alale eksperimentaalkorras eriprojektide järgi ja erilahendusi kasutades. Hoonete ehitamisel arvestati nende vajumisega tulevikus.

Audit tuvastas hoonetel kahjustusi, mis on osaliselt põhjustatud sügavamate pinnasekihtide liikumisest. Kõige paremas seisukorras oli Katse 7 kortermaja. Sinivoore tn 7 ja Sinivoore tn 13 korterelamutel täheldati väliste ja keskmiste pikikandeseinte erinevad vajumised ning sellest tulenevad ja eelkõige trepikodades avalduvad praod. Auditi käigus tuvastati, et hoonete vajumine jätkub vähesel määral.

Hoonete olukord vajab edasisi uuringuid.

Kuna pragude tekkimine on osaliselt põhjustatud sügavamate pinnasekihtide liikumisest, on eeskätt vaja selgitada välja maaalune olukord. Selleks uurib geoloogiateenistus tänavu selles piirkonnas georadariga endise kaevanduse katendit. Georadari uuringu tulemustest lähtuvalt puuritakse ühe auditeeritud hoone ümbrusesse puuraugud maaaluste uuringute läbiviimiseks ning lisaks kaevatakse lahti sama hoone vundament selle seisukorra hindamiseks. Samal ajal jätkab TJA hoonete seisukorra ja vajumiste jälgimist.

Kohtla-Järve Järve linnaosa Outokumpu piirkond asub endise Kukruse kaevanduse kohal ehk tegemist on altkaevandatud piirkonnaga. Kukruse kaevandus tegutses aastatel 1916-1968 ning eelpool nimetatud piirkonnas tehti kaevandustöid aastatel 1949-1951. Eksperimentaalkorras korterelamute ehitamist samale alale alustati aastal 1963 ning viimased korterelamud valmisid 1975.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles