Juhtkiri: tõmbame ikka hinge kinni

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Üks mees andis oma korteri üürile. Üürisumma küsis aga tohutult kõrge. Kui sõbrad-tuttavad imestasid, miks ta nii teeb, oli mehel kaks teooriat: kui palju küsida, siis ei tule igasugused tegelased korterit lagastama.

Ja lõppude lõpuks ei viitsinud ta nende üürilistega üldse jageledagi ja lootis, et suur summa hoiab huvilised eemal. Hundid söönud, lambad terved.

Ärimehi on igasuguseid. Tark Maja vaevles veel hiljaaegu pankrotiohu kibedais köidikuis. Nüüd on linnavalitsus ühe võimaliku tuluallikana näinud pulmarahvast: kui küsida, siis ikka nii, et hing kinni.

Kes iganes pulmapidu korraldanud, teab, et raha maksab selle toimingu juures pea iga liigutus: alates riigilõivust, lõpetades pruutkleidi, tordi ja lillekimpudega. Nii tunduvad volikogu saalile kehtestatud üürihinnad ikka korralikud purakad, mis pulmaeelarvele põntsu panevad. Kui just pole tegemist Armin Karuga, tuleb odavamaid lahendusi otsida.

Aga ega abiellumine ole ju üldsegi kohustuslik. Eriti kui oled vaene. Siis võib ju niisama ka oma kallimale silma sisse vaadata ja kodu mängida.

Ega tea, ehk ei püüta pulmalistelt teenida, pigem võib ka siin olla salajane soov peletada rõõmsas tujus inimesed suurte summadega hoopis kaugemale. Võib ka aru saada: kui pulmaseltskond on üle käinud, tuleb saali erakorraliselt koristada, selleks tuleb aga kusagilt koristusteenus sisse osta. Ning eks ole ka saali pääsemine tegelikult üpris keeruline: eraldi sissepääsu ei ole ja sealsamas kõrval kabinetid, mida valvata vaja.

Linnavalitsus ütleb, et igasugu tseremooniad pole nende kohustus. Hästi. Et see linnavalitsuse kohustus pole, sellest võib aru saada. Kuid sellest, et see linnavalitsuse huvi pole, on aru saada raskem. Kas linnavalitsus ei peaks justkui töötama inimeste huvides? Kui ei, siis kelle huvides?

Kangesti jääb selline mulje, et linn ei ole senise maavalitsuse kohustuse ülevõtmisest ülemäära vaimustunud ning roosamannas hõljuvate abiellujatega püütakse vaid minimaalseid vajalikke dokumenditoiminguid ajada.

Aga ega abiellumine ole ju üldsegi kohustuslik. Eriti kui oled vaene. Siis võib ju niisama ka oma kallimale silma sisse vaadata ja kodu mängida.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles