Kadrinas jäi vallavanem endiselt valimata (1)

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vallavanema valimissedel Kadrina volikogus.
Vallavanema valimissedel Kadrina volikogus. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Võib kahtlusteta väita, et kolmapäevane Kadrina vallavolikogu istung oli maakonnas üks jälgitumaid sündmusi: pärast pikka käärimist pidi volikogu omale lõpuks vallajuhi valima

Seda aga ei juhtunud. Vallavanemat konkursi kaudu otsinud vallale esitas oma kandideerimisavalduse kuusteist soovijat. Volikogu liikmetest moodustatud konkursikomisjon valis neist välja kolm sobivat inimest, kuid üks taandas enda kandidatuuri. Sõelale jäid Rakvere endine abilinnapea Kairit Pihlak ning pärast Laekvere valla liitumist Vinni vallaga tööta jäänud endine vallavanem Aarne Laas.

Mõlemal kandidaadil oli enda tutvustamiseks kümme minutit ning kaks kogenud omavalitsustöötajat eristusid teineteisest selgesti: kui Pihlak tõi välja, et Kadrina valla tugevuseks on tegus keskkool ning just haridusest võiks saada tulevikus Kadrina märk, siis Aarne Laas märkis, et Kadrina valla eelarves on haridusele antud ebaproportsionaalselt suur ‟koogitükk”.

Kairit Pihlak ja Aarne Laas lahkuvad Kadrina volikogust pärast ebaõnnestunud valimisi.
Kairit Pihlak ja Aarne Laas lahkuvad Kadrina volikogust pärast ebaõnnestunud valimisi. Foto: Marianne Loorents/Virumaa Teataja

Kuigi oma kandidaadi esitamise õigus oli ka volikogul, seda sel korral ei tehtud. Volikogu esimees Madis Viise valimisliidust Terve Vald lausus, et sel korral prooviti vallajuht selgitada välja komisjoni pakutud nimede seast.

Pärast vallavanemakandidaatide tutvusturingi viidi läbi salajane hääletus. Esimesel korral jagunesid hääled vastavalt Kairit Pihlaku poolt kaheksa, Aarne Laasi poolt kuus ning kolm sedelit loeti kehtetuks. Volikogu istungil viibis seitseteist liiget, puudusid Aivar Lankei keskerakonnast ja Üllar Saaremäe IRL-ist. Vallavanema kandidaati ei õnnetunud valida ka teisel salajasel hääletusel, siis jagunesid hääled Pihlakule kaheksa, Laasile seitse ning kehtetuid sedeleid kaks.

Kadrina endine vallajuht Marko Teiva rääkis pärast istungit, et esitatud kandidaadid kindlasti ei olnud kehvad, pigem taandus asi jällegi volikogu sisemisele võimuvõitlusele. Kuna Kadrina peab saama vallavanema paika 9. aprilliks, muidu tuleb praegusel volikogul laiali minna, toimub järgmine istung 2. aprillil, kuid uut vallavanema otsimise konkurssi pole aega korraldada.

Teiva nägemusel on võimalik leida kandidaadid ülejäänud sooviavaldajate seast, kes praegu kõrvale jäid. ‟Muidugi on võimalik teha uurimust oma tutvusringkonnas, sotsiaalmeedias ja mujal,” lisas Teiva, kuid avaldas arvamust, et ilmselt pole tung Kadrina vallavanemaks enam sama suur kui varem.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles