Ingely Laiv ja oboe või(s)tlevad täna finaalikoha pärast

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Ingely Laiv.
Ingely Laiv. Foto: Meelis Meilbaum

“Klassikatähtede” täna õhtul kell 19.30 ETV-s algav viies võistlusvoor on pöördeline, sest selgub finalistide kolmik. Virumaalt pärit oboemängijale Ingely Laivile saab lisaks pöidlahoidmisele anda saate jooksul toetushääle numbril 900 7011.

Viiest võistlema jäänud mängijast tuleb tänases voorus, mille teemaks on parafraas ehk töötlus, lahkuda kahel muusikul.

"Ootan tänast esinemist väga," ütles Ingely Laiv, kel võistluskavas üks klassikatöötlus ja üks poptöötlus. “Lavale astub koos minuga hulk toredaid muusikuid, sealhulgas ka Olivier Girardin, kellega koos jaanuari alguses Rakveres kontserdi andsime. Esitusele tulevad väga ilusad lood: Mozarti duo “Võluflöödist” ja eelmise aasta eurovisiooni võidulugu – Luisa Sobrali “Amar pelos dois”.

Telekonkursi "Klassikatähed" eelmises võistlusvoorus “Raamist välja” tuli osalejatel end harjumuspärastest raamidest lahti raputada ja välja tuua oma talendi varjatud pool, esinedes koos täiesti ebatraditsioonilise partneriga.

Ingely Laivi partneriks oli helilooja Margo Kõlar koos voltimismasina ja elektroonikaseadmetega ning ettekandele tuli haarav ja põnev teos. Tummfilmi “Noored kotkad” täpset ja humoorikat helindamist, kus Ingely Laiv mängis oboe värvikate kõladega ning mõne tooni jaoks kasutas üksnes trosti ehk huulikut, saatsid stuudiopubliku naerupahvakud. “Arvan, et filmi helindamine sobis oboele väga hästi. Ehk seekord olin natuke kergemal algpositsioonil kui mõni teine pill. Aga vahel peab vedama ka,” arvas muusik ise.

“Jäin eelmise vooruga väga rahule, nautisin igat hetke. Samuti kogu eelnenud nädalat. Koostöö helilooja Margo Kõlariga oli väga tore ja õppisin tohutult palju. Isegi kui see ei olnud žürii jaoks piisavalt raamist väljas, siis minu jaoks küll, esmakordselt tegin sellist muusikat ja koostööd elektroonikaga,” rääkis Ingely Laiv.

Vaatajate telefonihääletus tõstis oboemängija Ingely Laivi esikohale. Televaatajate ja žürii häälte liitmisel osutus neljanda saate võitjaks pianist Arko Narits, talle järgnes Ingely Laiv.

“Teine koht oli minu jaoks positiivne üllatus,” sõnas oboemängija. Kõik etteasted olid Ingely Laivi hinnangul väga head ja ta ei osanud paremusjärjestust oma peas välja mõelda. “Kuid see, et Linda [Linda Anette Verte – toim.] pidi saatest lahkuma, oli väga ülekohtune. Ma isiklikult arvasin, et tema võidab kogu konkursi. Tegu on väga hea viiuldaja ja muusikuga,” sõnas ta.

Noorte muusikute esitusi hindab žürii eesotsas muusika- ja teatriakadeemia rektori pianist Ivari Ilja ja ooperisolist Juhan Trallaga, ent lõpptulemuses mängivad suurt osa televaatajate hääled.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles