Muudatused täpsustavad seafarmide bioohutusnõudeid

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Seafarm.
Seafarm. Foto: Margus Ansu

Maaeluministeerium saatis kooskõlastamiseks sigade klassikalise katku ja sigade Aafrika katku tõrje eeskirja muutmise eelnõu, muudatused täpsustavad seafarmide bioohutusnõudeid.

"Kuna siiani on määruse mõistetest kohati mitmeti aru saadud, siis täpsustame kehtivat regulatsiooni, et nõuded oleks selgemalt väljendatud. Uusi nõudeid eelnõuga ei kehtestata," ütles maaeluministeeriumi toiduohutuse osakonna juhataja Martin Minjajev ministeeriumi pressiesindaja vahendusel.

"Määruse eesmärk on täpsustada ja täiendada farmidele kehtestatud bioohutusnõudeid, mis puudutavad veokite liikumist, erinevate materjalide ladustamist farmi territooriumil ning piirdeaedu," ütles Minjajev.

Samuti täpsustatakse jahipidamise õigust omava ja jahil osaleva isiku kohustusi metssigade jahil. "Need nõuded ei ole jahimeestele uued, kuid selguse huvides ja strateegia rakendamiseks Eesti õiguse kaudu lisatakse need tõrjeeeskirja," lisas Minjajev.

Muudatused väljendavad selgemalt nõuet, et sigu ei tohi pidada samas ruumis muud liiki koduloomadega ja välistatud peab olema ka nende omavaheline kokkupuude. Ka keelavad muudatused loomsete kõrvalsaaduste veoks kasutatava veovahendi sissepääsu loomakasvatushoone tarastatud alale. Kui praegune määrus välistab haljassööda toomise ettevõtte territooriumile, siis muudatused keelavad ladustatavate materjalide toomise, jättes aga loetelu lahtiseks.

Muudatuste kohaselt tuleb tarastamisega välistada loomapidamisettevõtte territooriumilt eelkõige metssead (sealhulgas põrsad) kui võimalikud viirust edasi kandvad loomad. Muudatuste kohaselt tuleb enne sigade hukkumist taudipunktis määrata nende kaal, samuti sätestatakse jahil osaleja desinfitseerimise nõue ning jahijuhataja saab kohustuse teavitada jahil osalejaid sätestatud nõuetest.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles