Ida-Viru päästjate keeleõpe läks vett vedama

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Väike-Maarja päästekool.
Väike-Maarja päästekool. Foto: Internet

Tänasest vabastas ida päästekeskus teenistusest 12 päästjat eesti keele oskamatuse tõttu.

Päästeamet on alates 2010. aastast tegelenud vabastatud teenistujate aitamisega nende eesti keele oskuse nõutele vastavusse viimisel. Täna meedias levivad väited eesti keele õpetajast, kes olevat kaevanud ühe päästja peale, ei vasta tõele.

Päästeameti ida päästekeskuse juhi Ailar Holzmanni sõnul ei lase päästeamet töötajaid ära kergel käel. „Oleme üks meeskond ning hoiame üksteist. Paraku on päästja eesti keele oskus seadusest tulenev kohustus, aga see annab võimaluse minna õppima päästekooli, osaleda täiendkoolitustel ja kursustel, teha koostööd päästesündmuse lahendamisel koostööpartnerite ja abivajajatega, viia läbi ennetustööd, lugeda ja mõista asutusesiseseid töökorralduse regulatsioone, sisekommunikatsiooni teateid ja palju muud. Piisaval tasemel keeleoskus peab olema aga inimese enda soov ja tahe ning päästjate vabastamine keelenõuete tõttu näitab seda, et hoolimata võimalustest õppida eesti keelt ei ole see soovitavat tulemust toonud," kõnes Holzmann ja lisas, et keeleoskus on tähtis. „Päästja elukutse on viimastel aastatel oluliselt muutunud. Päästja peamine ülesanne on ühiskonnas tagada turvatunne ja keeleoskusest võib sõltuda inimese elu."

Päästeamet on kaheksa aasta jooksul korraldatud 22 eesti keele kursust Narvas, Sillamäel ja Jõhvis, kus on osalenud kokku 326 päästeteenistujat. Nende aastate jooksul on päästeamet koolitanud päästjaid 70 583 euro eest.

2010.-2018. aastal on omandanud eesti keele C1 taseme tunnistuse 4 töötajat, B2 taseme tunnistuse 4 töötajat, B1 taseme tunnistuse 23 töötajat ja A2 taseme tunnistuse 9 töötajat.

Selleks et abistada ja toetada päästjaid nende eesti keele taseme nõudega vastavusse viimisel, korraldab päästeamet ka edaspidi eesti keele kursuseid päästjatele, kes soovivad B1 taseme oskust omandada ja tunnevad, et vajavad juurde kindlust eesti keeles suhtlemiseks.

12 päästja vabastamine neljast päästekomandost ei halvenda päästeteenuse osutamist nendes piirkondades. Päästeametil on kehtestatud nõuded, milline peab olema komandode valvevahetuses päästjate, meeskonnavanemate ja rühmapealike miinimumkoosseis. Kui valvemeeskond on väiksem, siis tuuakse mõnest teisest komandost päästja komandosse valvesse või kutsutakse töölt vahetusest vaba päästja.

Päästeamet alustab kohe uute töötajate värbamisega, tööle võtmisega ja õppima saatmisega Väike-Maarja päästekooli. Väike-Maarja päästekoolis alustab järjekordne lend juba 1. septembril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles