Nordkalk kahekordistab lähiaastatel lubjatootmise

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Nordkalk ASi peatehnoloog Irja Salumets (fotol paremal) tutvustas Rakkes toimunud infopäeval lubja kustutamise protsessi.
Nordkalk ASi peatehnoloog Irja Salumets (fotol paremal) tutvustas Rakkes toimunud infopäeval lubja kustutamise protsessi. Foto: Meelis Meilbaum

Euroopa kaevandusfirmad korraldasid läinud nädalal Euroopa maavarade päeva, kus osales ka firma Nordkalk, mille Rakke tehases on praegu teoksil laiaulatuslikud rekonstrueerimistööd.

Läinudreedese Nordkalki Rakke lubjatehase infopäeva eesmärk oli tutvustada lubjakivitööstust ja kõnelda selle tähtsusest meie igapäevaelus.

Nordkalk ASi juhatuse esimees Andres Rammul rääkis, et Rakke lubjatehases on praegu teoksil kahe lubjaahju ja täidismaterjalide liini rekonstrueerimistööd, misjärel tootmine lähiaastatel kahekordistub: lubjatootmist soovitakse tõsta 40 000 tonnilt 100 000 tonnile aastas.

Tulevikku vaadatakse optimistlikult seetõttu, et alates 2012. aastast on Nordkalkil 15aastane lubjamüügileping Läti metallurgiaettevõttega Liepājas Metallurgs, kus kustutamata lupja kasutatakse räbusti moodustamiseks.

Andres Rammul põhjendas rekonstrueerimisvajadust asjaoluga, et lubjaahjud on ajale jalgu jäänud - ehitatud 1958. aastal.

“Lubjaahjud on energeetiliselt ebaefektiivsed, piiratud kvaliteedivõimalustega ja keskkonnavaenulikud,” sõnas Rammul. Rekonstrueeritakse praegu kasutusest väljas lubjaahjud, mis on ehitatud 1988. aastal. “Uute ahjude kasutuselevõtt võimaldab vähendada kütusekulu 20 protsenti, toota kvaliteetsemat lupja ja suurendada tootmismahtusid 100 000 tonnini aastas,” kõneles Rammul.

Ettevõtte juhatuse esimees pidas väga oluliseks, et väheneb tolmu emissioon ja tooraine kasutamine muutub efektiivsemaks.

Andres Rammul rääkis, et Nordkalki emafirma rekonstrueeris Venemaal Aleksejevkas sama tüüpi lubjaahjud, nagu on Rakkes, ja saadud positiivsed kogemused on eeskujuks.

Nordkalk ASi peatehnoloogi Irja Salumetsa sõnul on rekonstrueeritavatel ahjudel sobiv kõrgus ja suhteliselt pikk põlemistsoon.

“Seega on ahjudel parem eritootlikkus,” märkis Salumets. Ta lisas, et renoveeritud ahjud varustatakse tänapäevaste mõõte- ja jälgimisseadmetega, et tehnoloogiline protsess oleks paremini kontrollitav. “Täiendame ka laboratooriumi uute katseseadmetega, tagades niimoodi toodangu kvaliteedi efektiivsema kontrolli,” sõnas Salumets.

Firmas on teiseks tähtsaks ettevõtmiseks lubjakivifilleriliini rekonstrueerimine kuivatus- ja purustussõlmede uuendamise teel. “Kütusekulu loodame kokku hoida 40 protsenti, vähendada tolmuemissiooni ja parandada toorainekasutust seniselt 80 protsendilt 95 protsendile, tootlikkust suurendada 30 protsenti,” kõneles Rammul.

Juhataja põhjendas rekonstrueerimist sellega, et lubjakivifilleriliin on energeetiliselt ebaefektiivne, keskkonnavaenulik ja ebapiisava tootlikkusega.

“Nordkalki investeeringud firma arendamisse on kokku 8,1 miljonit eurot, millest 6,8 miljonit eurot läheb Rakke lubjatehase rekonstrueerimisse koos uute tolmufiltrite soetamisega. Samuti teeme 1,3 miljoni euro suuruse investeeringu Liepāja raudteeterminali, et sealne koostööpartner saaks meie kaupa vastu võtta,” rääkis Rammul.

Aprilli lõpus sai ettevõte järjekordse tunnustuse osaliseks. Nordkalk ASile omistati ISO 14001:2004 sertifikaat. Firma juhatuse esimehe Andres Rammuli sõnul kinnitab see dokument, et Nordkalk AS vastab juhtimissüsteemi standardile. Sertifikaat kehtib paekivitoodete valmistamiseks ja müügiks tööstuse, keskkonnakaitse ja põllumajanduse otstarbeks.

Nordkalk ASi Rakke lubjatehas pole ammu enam üksnes juhtiv lubjatootja, vaid ettevõtte toodangut kasutatakse nii metallurgias kui optilise klaaskiu valmistamisel.

“Näiteks klaasi tootmisel on lubi üks peamisi koostisosi, peaaegu kolmandik klaasist on kaltsiumkarbonaat. Kustutamata lupja ja lubjakivipulbrit kasutatakse klaaskiu tootmisel,” selgitas Nordkalk ASi müügijuht Meelis Mooses. Müügijuht nimetas, et lubjakivist tooteid kasutatakse lisaks ehitusele tselluloosi- ja paberitööstuses, suhkrutööstuses, väetiste ja loomasöötade tootmisel, plastide tootmisel, keskkonnakaitses heitgaaside puhastamisel ja teisteski tööstusharudes.

Lisaks Nordkalk ASi oma spetsialistidele esinesid Rakke infopäeval koostööpartnerid Aeroc ASist ja Säästvad Ehituslahendused OÜst, kes kõnelesid Nordkalk ASi Rakke lubjatehase toodangu olulisusest nende firmade töös.

Üritusel osales hulgaliselt Rakke gümnaasiumi õpilasi, kes said uusi teadmisi oma kodukoha tuntumast ettevõttest ja tööandjast. Koolilastele näidati ka lubja kustutamise protsessi, nii et teooria sai kinnitust praktikas.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles