Euroopa liitlasvägede ülemjuhataja külastas Tapal teenivaid liitlassõdureid

Eva Klaas
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

NATO Euroopa vägede ülemjuhataja kindral Curtis M. Scaparrotti tutvus täna Tapal paikneva 1. jalaväebrigaadi ja selle koosseisus teenivate liitlaste lahingugrupi sõduritega.

„Erinevate riikide koostöö liitlaste lahingugrupi koosseisus on selge näide NATO pühendumusest artikkel viiele, mis sätestab, et rünnak ühe liikmesriigi vastu on rünnak kõigi liitlaste vastu,“ ütles kindral Scaparrotti. „NATO eelpaigutatud lahingugruppide abil saame me harjutada nii, nagu me reaalses olukorras vastase vastu astuksime – ühiselt, võimekalt ja lõimitult,“ lisas ta.

Lisaks 1. jalaväebrigaadi ja liitlaste väljaõppega tutvumisele kohtus kindral Scaparrotti ka kaitseväe juhataja kindral Riho Terrasega ja kaitseväe juhataja asetäitja kindralmajor Indrek Sireliga.

Tapal paiknevasse liitlaste lahingugruppi kuulub üle tuhande kaitseväelase ja lahingugrupi juhtriigiks on Ühendkuningriik ning panustajariikideks Taani ja Prantsusmaa. Hetkel teenivad Tapal koos Ühendkuningriigi kaitseväelastega Taani sõdurid. Kahe nädala pärast täitub üks aasta lahingugrupi teenistuse ametlikust algusest Tapal 1. jalaväebrigaadi koosseisus.

Eestit seovad brittide, taanlaste ja prantslastega pikaajalised kaitsealased sidemed ning relvavendlus ühisest osalemisest rahvusvahelistel sõjalistel operatsioonidel. Koos Briti kaitseväelastega teenisid eestlased Afganistanis Helmandi provintsis ja hakkavad sel suvel teenima Kabuli piirkonnas. Eesti kaitseväelastel on prantslastega varasem koostöökogemus nii operatsioonilt Kesk-Aafrika vabariigis kui ka piraatlusvastaselt operatsioonilt Atalanta ning plaanide kohaselt panustab Eesti prantslaste juhitud operatsiooni Barkhkane Malis. Taani kaitseväelastega on Eesti kaitseväelased teeninud koos nii Balkanil, Afganistanis kui ka praegu Iraagis operatsioonil Inherent Resolve.

NATO 28 liitlasriigi juhid otsustasid 2016. aasta juunis Varssavi tippkohtumisel muutunud julgeolekukeskkonna tõttu paigutada alliansi lahingugrupid Eestisse, Lätisse, Leetu ja Poola.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles