Ilmar Tomusk võitis Kadrina lugudega Nukitsa

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Kirjanik Ilmar Tomusk.
Kirjanik Ilmar Tomusk. Foto: Kristjan Teedema

Eile kuulutati välja laste lemmikkirjanikud ja -illustraatorid eelmisel ja üleeelmisel aastal ilmunud raamatute põhjal. Nukitsa võitis taas kunagine Kadrina keskkooli õpetaja Ilmar Tomusk. Tuntud kirjanik on öelnud, et tema raamatute aines on paljuski seotud Lääne-Virumaaga, iseäranis Kadrina ümbrusega.

Nukitsa parimaks kirjanikuks tunnistati Ilmar Tomusk sarjaga "Algaja ajaränduri seiklused" ja "Seiklused paralleelmaailmas". Need teosed tõid parima kunstnikuauhinna ka Hillar Metsale.

Lastekirjanduse keskuses toimunud auhinnapeole oli lisaks võitjatele kutsutud 70 hääletuses osalenud last üle Eesti, kes valiti loosi teel ja vastavalt maakonnas või linnas hääletanute arvule.

Kõige rohkem hääletajaid oli Tallinnast (889), ka Lääne-Virumaa lapsed tegid ilusa tulemuse, olles maakondade arvestuses hääletajate arvu poolest esirinnas. Siin andsid oma hääle 493 last.

Nukitsa konkurss on Eesti lastekirjanduse keskuse üle aasta korraldatav lugejaküsitlus, kus lapsed hindavad kahe viimase aasta jooksul ilmunud algupäraseid lasteraamatuid. Võitjad saavad auhinnaks Nukitsa pronkskuju, kolm edukamat kirjanikku-kunstnikku Kultuurkapitali toel ka rahalise preemia.

Nukitsa parimaid kirjanikke vaata SIIT ja kunstnikke SIIT

Ilmar Tomusk on rääkinud, et võiduraamat sai alguse Heeringa nimest. Nimelt oli 1980ndatel oli ühel Lääne-Virumaa füüsikaõpetajal selline hüüdnimi. „Mulle tundus see päris hea ära kasutada,” sõnas Tomusk.

Raamatu tegelased, kaheksanda klassi tüdrukud Anette ja Mariliis, on füüsika suhtes hästi skeptilised, nad lausa vihkavad seda. Kuniks nad saavad võime muuta minevikku ja koos sellega olevikku-tulevikkugi. Raamatut lugedes jääb mulje, et selle tegevuspaigaks on Kadrina, mis olnud kunagi autori elukoht. Tomusk on seda ka kinnitanud.

“Esimeses raamatus ma tegelikult ei ütle, et tegevus toimub Kadrinas, aga alevi kirjeldus – raudtee, tänavad, poed – võiks sellele viidata. Rakvere Kroonikeskuse eest käiakse ajas rändamas. Minu lemmiksöögikohas Villa Theresas tekib revolutsiooniline idee, mis ajas rändamise mõttes kohe ka täide viiakse. Mainitud on punklaulupidu, Virumaa Teataja üks lehenumber on meie ajast ja teine paralleelmaailmast. Need on sellised märgilised asjad Lääne-Virumaa jaoks,” sõnas Tomusk, kes lahkus Kadrinast oma 20 aastat tagasi.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles