Spordipõhine arenguprogramm laienes ka Rakverre

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Jalgpall
Jalgpall Foto: Erakogu

Kolm aastat Tallinnas ja Ida-Virumaal tegutsenud spordil põhinev arenguprogramm SPIN avas aprilli alguses uued rühmad Tartumaal ja Rakveres. Esimeste tegevusaastatega on paranenud nii programmis osalejate sotsiaalsed oskused kui toimetulek koolis.

Alates 2015. aastast Eestis tegutsenud SPIN-programm õpetab noortele lisaks jalgpallimängule erinevaid eluks vajalikke oskusi nagu võistkonnatöö, enesedistsipliin, konfliktide ennetamine ja eesmärkide seadmine.

Vähemate võimalustega piirkondade noortele suunatud programm on kolm aastat tegutsenud Tallinnas ning viimased poolteist aastat Narvas ja Kohtla-Järvel. 6. aprillil alustas Tartus kaks uut gruppi, vastavalt 10–13 ja 14–16 aastastele poistele.

Täna kell 16 toimub programmi avaüritus Rakvere Spordikeskuses. Rakveres hakkab tegutsema üks 10–14 aastaste poiste grupp. Koos uute gruppidega on Eestis kokku 17 jalgpallirühma.

„Meil on hea meel, et kuuldused programmi kasulikkusest on jõudnud paljude kogukondade kõrvu. Näiteks Rakvere võttis programmi läbiviijatega ise ühendust ja tundis huvi, kuidas programmi ka endale saaks. Täna on see jõudnud sinnani, et Rakveres avatakse esimene grupp,“ ütles siseminister Andres Anvelt.

Kolme tegevusaasta jooksul on SPIN-programm näidanud suurepäraseid tulemusi. Uuringute kohaselt paranes aasta jooksul programmis osalenud noorte õppeedukus kaheksa protsenti ja käitumine koolis kuus protsenti. Samuti paranes noorte enesekontroll ning vähenesid impulsiivsus ja riskivalmidus.

„Kui me selle programmi Inglismaa Kickzi eeskujul Eestisse tõime, siis me uskusime, et programm on tõhus, aga nüüd on meil olemas reaalsed uuringud, mis positiivset mõju tõestavad,“ rääkis programmi eestvedaja Keit Fomotškin.

„SPIN-i edu tagavad ennekõike tugev võrgustikutöö ja professionaalne tiim. Programmi sessioone viivad läbi professionaalsed jalgpallitreenerid, keda toetavad noorsootöö taustaga abitreenerid.“

Programm teeb tihedat koostööd kohaliku omavalitsuse, koolide, politsei ja paljude teiste osapooltega. SPIN-programm on pälvinud ka arvukalt tunnustusi. 2017. aastal tunnustati seda nii Euroopa Komisjoni kui rahvusvahelise jalgpalliorganisatsiooni UEFA poolt Euroopa ühe silmapaistvama noortealgatusena.

Programmist on kolme aasta jooksul osa saanud umbes 600 noort. SPIN-i rahastab Rakveres Rakvere linn. SPIN-programmi tööd üle Eesti toetavad siseministeerium ja Euroopa Sotsiaalfond.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles