Kaitseväe keskpolügoonil ületati pioneeride seatud takistusi

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna korraldati kaitseväe keskpolügoonil lahingumasinate takistuste läbimise demonstratsioon, kus kõige võimsam masin, tank Challenger 2 jäi tankitõrjekraavi upakile.

Esimene takistus oligi tankitõrjekraav. Esmalt üritas Challenger ületada takistust ühest kraavi nurgast, kuid sõitis esiosaga valli sisse ega saanud enam üles. Õnneks sai ta taganeda ja proovida õnne kraavi teisest servast. Seal aga takerdus ta mullavalli lõplikult ega pääsenud enam omal jõul välja.

Kapten Aigar Allika 1. jalaväebrigaadi pioneeripataljonist selgitas, et kokku on üles seatud üheksa takistust. Lisaks tankitõrjekraavile veel pinnasetõke, barrikaadid, vaitõke, betoonist takistus ja lõpuks metsateele taganeva “vaenlase” kiiruga langetatud puud.

Liitlaste tunnustuse pälvis kerglahingumasina Sisu XA sohver, kes proovis 80 sentimeetri kõrgust betoontakistust ületada. Roomikmasinatele on see jõukohane, kuid ratastega Sisul on oht sillad lõhkuda. Aga meie kaitseväelane sai sellega hakkama.

Allika sõnul on kõige tõhusam barrikaad kolmnurkse kujuga, teravik vastase poole suunatud. Vaitõke, milles ohtralt okastraati, on mõeldud jälle kergemate lahingumasinate ja jalaväe peatamiseks. Selle takistusega sai pioneeride tank hakkama. Paraku takerdus okastraat roomikute külge ja et mitte masinat lõhkuda, tuli see enne edasiliikumist eemaldada.

Allika sõnul liiguvad masinad lahingutingimustes seni, kuni enam edasi ei pääse. Demonstratsioon ei olnud mõeldudki aja peale tegutsemiseks, vaid masinate võimekuse näitamiseks. Enamik lahingumasinaid näitab takistuste ületamisel oma kõige nõrgemat kohta – kõhualust, sel momendil on nad kergesti haavatavad.

Allika rõhutas, et lahinguolukorras tuleb enne takistuste ületamist tagada tankidele toetus maalt ja õhust. Näiteks pidi 62 tonni kaaluv pioneeride tank takistuste eemaldamiseks kõvasti vaeva nägema, lahinguolukorras võinuks selle hävitamiseks anda kaugtuld, pioneeride tank on aga kaitseväes haruldane ja seda hoitakse.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles