Lääne-Virumaalt otsitakse konkursiga koduveinitšempionit

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Punane vein.
Punane vein. Foto: SCANPIX

Kaheksandat aastat toimuvale koduveinikonkursile oodatakse võistlejaid, et selgitada välja parim koduveini ja -siidri pruulija. Varem on Lääne-Virumaalt konkursil osalenud 17 veini, neist kuus eelmisel aastal.

Koduveinikonkurssi on OÜ Veinivilla koos Maalehega korraldanud juba seitse aastat. Käesolevast aastast jätkatakse sama konkursi korraldamist koos Eesti Väikepruulijate Liiduga, mis koondab enamikku Eestis tegutsevatest õlle, siidri ja veini väiketootjatest.

Eesti Väikepruulijate Liidu juhatuse liikme ja koduveini konkursi eestvedaja Tiina Kuuleri sõnul alistatakse tänavusel konkursil tuhandenda konkursile esitatud veini maagiline piir. “Selle erilise sündmuse tähistamiseks otsustasime, et vein või siider, mis jõuab korraldajate kätte konkursi ajaloo tuhandendana, saab eriauhinna,” ütles Kuuler, jättes täpse auhinna esialgu saladuseks. “Täna on veel Lääne-Virumaa kodupruulijatel võimalus konkursi tunandenda veini aunimi endale saada.”

Läbi ajaloo on kõige rohkem koduveine ja -siidreid konkursile laekunud Harjumaalt, kokku 380, teisel kohal on Tartumaa 75 veiniga, kellele järgnevad Pärnumaa 41 ja Saaremaa 31 veiniga. Kõige rohkem on seitsme aasta jooksul esitatud konkursile õuna- ja õunapõhiseid veine, kokku tervelt 380. Toorainetest järgnevad ootuspäraselt 182 veiniga erinevat värvi sõstrad ja tikrid. Mõnevõrra üllatuslikult on Eesti koduveinimeistrite kolmas lemmik rabarber, mille populaarsus on kasvanud kiiresti just viimasel viiel aastal.

Võiduveinide toorainete vahel on tihe konkurents – võrdselt kahel konkursiaastal on parimaks kuulutatud õuna-, kirsi- ja aroonia-sõstravein ja ühel aastal rohelise sõstra vein.

Kõik Lääne-Virumaa veini- ja siidrimeistrid, kel on kodus põnevate maitsetega omatehtud koduveine või -siidreid ning kes tänavu võistlusel osaleda soovivad, leiavad konkursi kohta rohkem infot Eesti Väikepruulijate Liidu kodulehelt, Eesti väikepruulija sõprade Facebooki-kommuunist või aadressilt info@veinivilla.ee. Konkursil saavad osaleda vaid hobitegijad, mitte ametlikud tootjad, saates oma koduveini või siidri žüriile enne 21. aprilli.

Konkursi eelvoorudes, mis toimuvad aprilli lõpus ja mais, osalevad kõik korrektselt vormistatud veinid ja siidrid. Žüriisse kuuluvad nii veiniasjatundjad kui ka mitteprofessionaalid, kes valivad välja finalistid. Finaalvooru jõudmisest antakse igale veini- ja siidrimeistrile eraldi teada. Samuti saab iga pruulmeister hiljem hindamiskeskkonnast lugeda žürii arvustusi oma veinide ja siidrite kohta.

Eesti Väikepruulijate Liit on loodud 2013. aastal eesmärgiga jätkata ning arendada eesti õlle-, veini- ja siidripruulimise kultuuri ja traditsioone ning arendada eesti alkoholikultuuri kvaliteetsete toodete pakkumise ja tarbija harimise teel. Liitu kuulub enamik Eestis tegutsevatest väikestest õlle-, siidri- ja veinitootjatest, kelle toodangumaht ei ületa viit miljonit liitrit aastas.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles