Lurichi monumendi avamiseni jääb paar nädalat

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Georg Lurichi skulptuur on oma aega oodanud juba mitu aastat. Väike-Maarjasse jõudis see 2014. aastal.
Georg Lurichi skulptuur on oma aega oodanud juba mitu aastat. Väike-Maarjasse jõudis see 2014. aastal. Foto: Marianne Loorents / Virumaa Teataja

Järgmisel pühapäeval avatakse Väike-Maarja keskväljakul Georg Lurichi monument.

Täpselt maadluslegendi 142. sünnipäeval ehk 22. aprillil toimuval monumendi avamisüritusel langeb kate kahe ja poole meetri kõrguselt pronksist kujult, mis seisab 180-sentimeetrise läbimõõduga graniidist maakeral. Viimane toetub omakorda sümboolsele graniitplaatidest maadlusmatile.

Monumendi aluseks on Amandus Adamsoni poolt loodud kuulsaim skulptuur Lurichist, 1903. aastal valminud "Tšempion".

Ettevalmistustööd Kuno Raude ja Lembit Palmi loodud skulptuuri paigaldamiseks veel kestavad. Samuti tegeletakse endiselt annetuste kogumisega.

Skulptuuri ja selle paigaldamisega seotud tööde kogumaksumus on ligikaudu 110 000 eurot, millest 70 000 eurot tuleb Väike-Maarja vallalt ja ka kultuuriministeeriumilt läbi hasartmängumaksu nõukogu.

Vallavanem Indrek Kesküla lausus, et vajaminevast summast on veel pisut puudu, kuid läbirääkimised võimalike toetajatega kestavad. "Vilgas töö käib tegelikult igal rindel: nii arhitektide, sponsorite, rahvusringhäälingu, ehitajatega kui ka kõikide teistega," märkis ta ja lisas, et plaanide kohaselt peaks üks osa monumendist, 180-sentimeetrise läbimõõduga graniidist maakera, jõudma Väike-Maarjasse 16. aprillil.

Kesküla sõnul on toetajatelt ja sponsoritelt kogutud praeguseks umbes 18 500 eurot. Osaliselt on toetanud monumendi valmimist ka hasartmängumaksu nõukogu. "Vajaminevast summast tuleb veel koguda ligikaudu 21 500 eurot. Loodame, et saame selle summa heade toetajate abiga ka kokku," lausus vallajuht.

Eesti spordi suurkuju monumendi avamine jõuab rahvusringhäälingu otseülekande vahendusel kõikidesse Eestimaa kodudesse. Samas on kõik huvilised oodatud ka 22. aprillil Väike-Maarjasse, kus veidi enne keskpäeva alustatakse monumendi avamise tseremooniaga.  

Üritusel osalevad ka mitmed Eesti endised ja tänased sporditipud. Teiste hulgas tulevad kohale olümpiavõitjad Erki Nool ja Gerd Kanter, kulturist Ott Kiivikas, samuti Väike-Maarja juurtega endine profisumomaadleja Kaido Höövelson, kellega eelnevalt salvestatakse ja kohapeal esitatakse suurelt ekraanilt intervjuud.

Koos monumendi avamisega toimub Georg Lurichi ja F. J. Wiedemanni keeleauhinna 2018. aasta laureaadi Reet Kasiku nimipuu istutamine Väike-Maarja keeletammikusse.

Päeva lõpetab kultuuriministri ja vallajuhtide vastuvõtt Väike-Maarja seltsimajas, kus saab kuulata päevakohaseid ettekandeid Reet Kasikult, Indrek Lillemäelt, Paavo Kiviselt ning Raul Rebaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles