Valimisperiood koondatakse kava järgi ühte nädalasse

BNS
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valimised.
Valimised. Foto: Elmo Riig / Sakala

Riigikogu põhiseaduskomisjon arutas valimisseaduste muudatusettepanekut, millega valimisperiood lüheneb alates 2021. aastast ühe nädala pikkuseks.

Väljaspool elukohajärgset valimisringkonda saaks kava kohaselt hääletada esmaspäevast neljapäevani, elektrooniliselt esmaspäevast laupäevani ja kodus hääletamise aeg pikeneb reedest pühapäevani.

Lisaks tahetakse muudatusega kasutusele võtta elektrooniline valijate nimekiri, mis laiendab valija hääletamisvõimalusi. Kuna valija andmed on olemas elektrooniliselt, mitte paberkandjal, saab valija edaspidi hääletada elukohast sõltumatult kõigis oma ringkonna valimisjaoskondades.

Põhiseaduskomisjoni esimees Marko Pomerants selgitas, et kehtiva seaduse kohaselt kestab hääletusperiood ühe nädala neljapäevast teise nädala pühapäevani. Selle sees on kolmepäevane auk enne valimispäeva, et väljaspool kodust valimisringkonda antud paberhääled kohale jõuaksid. Edaspidi sellise augu vajadus puudub, sest elektroonilise nimekirja puhul saab ümbrikuhääled arvesse võtta kohe valimisjaoskonnas. "Inimene ei ole niivõrd sunnismaine, sest ta ei pea enam minema konkreetsesse raamatukokku või rahvamajja, vaid saab hääletada kõigis oma valimisringkonna jaoskondades," sõnas Pomerants.

Muudatusettepaneku algatasid möödunud aasta märtsis Eesti Keskerakonna, Sotsiaaldemokraatliku Erakonna ning Isamaa ja Res Publica Liidu fraktsioonid.

Muudatusi kritiseeris opositsioonilise reformierakonna saadik, põhiseaduskomisjoni liige Hanno Pevkur, kelle  sõnul ei ole opositsioon e-hääletuse lühendamisega nõus.

"E-hääletuse lühendamine on risti vastupidine sõnum, mida peaksime tegelikult riigikogust andma," ütles Pevkur pressiteate vahendusel. Samuti on tema sõnul arusaamatu, miks koalitsioon soovib pikendada kodus hääletamise aega, kui seda võimalust kasutavad valijad üha vähem.

Euroopa Parlamendi valimise seaduse ja teiste seaduste muutmise seaduse eelnõu on planeeritud jõustuma 2021. aasta 1. jaanuaril.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles