Siil toob Väike-Maarjasse madina

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Militaarõppus Siil.
Militaarõppus Siil. Foto: Meelis Meilbaum / Virumaa Teataja

Kuigi kaitseväe ja Kaitseliidu suurõppus Siil toimub tänavu peamiselt Võru- ja Valgamaal, on õppuse esimeses osas, mis on kavas 2.–6. maini, omajagu askeldamist ka Virumaal.

Õppuse esimesel etapil harjutavad Kaitseliidu kergejalaväekompaniid ja korrakaitseüksused koos politsei- ja piirivalveametiga sisejulgeolekuülesannete täitmist, sealhulgas naiskodukaitse toel elanikkonna evakuatsiooni. Õppusel on naiskodukaitse üks olulisem ülesanne korraldada evakuatsioonipunktide rajamist ja sealset tegevust.

Oma haripunkti jõuab õppus Kirde-Eestis 4.–6 maini, mil Rakveres, Jõhvis, Väike-Maarjas, Türil ja Jõgeval on väljas suurel hulgal kaitseliitlasi ja ka teiste ametite esindajaid. Peamiseks tegevuseks on objektide valve, samuti korraldavad politsei- ja piirivalveamet ning Kaitseliit ühispatrulle ja seavad üles vaatluspostid.

6. mail orienteeruvalt kella 8.30–15 käib suurem osa tegevusi Väike-Maarja ümbruses. Õppuse korraldajad paluvad seal kandis liiklejatel arvestada võimalike ajutiste liikluskorralduse muudatustega ja järgida politseinike korraldusi. Kasutatakse imitatsioonivahendeid (paukpadruneid ja lõhkepakette), mis võivad tekitada häirivat müra. Mürapelglikud koduloomad soovitatakse hoida võimalusel siseruumides.

Õppuse korraldajad panevad kodanikele südamele, et kui keegi leiab õppuse alalt eseme, mille puhul tekib kahtlus, et see võib olla ohtlik (näiteks lõhkemata jäänud lõhkepakett või muu taoline), siis kindlasti ei tohi seda ise puutuda. Kahtlase eseme leidmisel tuleb meelde jätta selle asukoht ja teavitada sellest kaitseväelasi või kaitseliitlasi või helistada numbril 112.

Õppuste puhul ei saa alati välistada ka kahjusid. Kui õnnetu juhuse tõttu saab õppuse käigus kannatada kellegi eraomand – auto, tee, põld, mets, aed vms –, siis palub Kaitseliit viivitamatult fikseerida vahejuhtum ning võtta ühendust õppuse tsiviil-sõjalise koostöö meeskonnaga telefonil 717 9649, et koostöös juhtum lahendada. 

Kaitsevägi ja Kaitseliit korraldavad sel kevadel 2.–14. maini suurõppuse Siil, mis on taasiseseisvunud Eesti suurim õppus ja toob kokku enam kui 15 000 inimest üle Eesti. Õppusel osalevad kaitseliitlased, naiskodukaitsjad, kaitseväelased, liitlased, politseinikud ja päästeametnikud. Õppuse fookus on maakaitse nii konventsionaalse kui ka tavatu sõjapidamise raamistikus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles