Avatud kalasadamate päev näitab sadama olulisust kalurile

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Täna kutsusid 23 kalasadamat üle Eesti endale külla, et tutvustada rannakalandusega seotud tegevusi, kostitada külalisi aurava kalasupiga ja viia nad lõbusõidule.

Võsu sadamas vedas tänast avatud sadamate päeva eest MTÜ Virumaa Rannakalurite Ühing, mille juhatuse esimees Mari Sepp tundis heameelt, et rahva huvi oli kogu päeva vältel suur, sest iga üritus, mida mere ääres tehaks, on rannakalanduse populariseerimise eesmärgil ülioluline.

„Traditsiooniline rannakalandus tekkis uuesti 25 aastat tagasi peale vabariigi taasiseseisvumist. Okupatsiooniaastatel kadusid põlvkonnad ja noori ei tule sellele alale,“ tõdes Sepp selgitades, et rannakalandusse sisenemine on kallis, püügivahendite ja –lubadega käib kaasas omajagu bürokraatiat.

Seda olulisem on kaluritele avatud kalasadamate päev. „Et inimesed tuleksid sadamatesse ja saaksid aru sellest, miks rannakaluritele on sadamate olemasolu niivõrd oluline. Kui sadamaid ei ole, siis kalur merele ei saa,“ kõneles juhatuse esimees.

Et peale okupatsiooniaastaid kalur nüüd jälle merele pääseb, on suuresti Euroopa Liidu teene – sadamad arendatakse välja enamasti eurorahade toel. „Need on nii tublid, kes võtavad kätte ja rajavad sadama,“ kiitis Sepp eestvedajaid.

Täna ootasid Võsu sadamasse saabunuid ees meisterdamise töötoad, restorani Wöse peakokk Mart Klaasi eest veetud toidutöötuba, kus tehti räimeroogasid, rannakalurid, kes vastasid rannakalandust puudutavatele küsimustele. Keha sai kinnitatud rannakalurite valmistatud kalasupiga, mekkida suitsetatud ja praetud räimi, osta värsket kala või teha üks lõbusõit Käsmu lahel.

Avatud kalasadamate päevast võttis osa 23 sadamat üle Eesti. Lääne-Virumaa mereväravaist ootas huvilisi ka Eisma sadam. Pärnus Japsi kail tervitas külastajaid maaeluminister Tarmo Tamm.

„Avatud kalasadamate päev on hea võimalus uudistada sadamates ja näha, kuidas seal elu käib, teha juttu kaluritega, osta nendelt äsja püütud värsket kala ning veeta koos pere ja sõpradega üks meeleolukas päev,“ kõneles maaeluminister Tarmo Tamm.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles