Pentti Kangasluoma valiti saja sillaehitaja hulka

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Pentti Kangasluoma.
Pentti Kangasluoma. Foto: Matti Kojola

Soome suursaatkond on pannud kokku esindusliku veebinäituse «Estofilia 100», mis räägib 100 lugu soomlastest, kes on jätnud endast jälje 100-aastase Eesti vabariigi ajalukku

Veebigaleriis tutvustatud isikute hulgas on vabadusvõitlejaid, teadlasi, kultuuritegelasi, ärimehi, riigimehi ning tavalisi kodanikke. Neid, kes on seisnud vabaduse aate eest ja aidanud üles ehitada Eestit. Osa nendest on riskinud oma karjääri või isegi oma eluga Eesti vabaduse nimel.

Väljavalitute hulka on pääsenud ka kauane Rakvere sõber Pentti Kangasluoma Lapualt. Pentti Kangasluoma hoiab Lapual Soome-Eesti sõprussidemeid ja Eestiga seotud traditsioone. 1988. aastal loodud Lapua Soome-Eesti Seltsi üks asutajaliige oli Kangasluoma. Lapualt toimetati Rakverre ka näiteks sünnitoetuspakke. Kangasluomat on palju kordi tunnustatud aktiivse tegevuse eest, mis on seotud nii sõdade mälestustahvlite, kultuurisündmuste kui ka ajakirjandusliku tegevusega.

Üks muljet avaldavamaid tegusid oli Kangasluoma algatusel Soomes tehtud korjandus Rakverre tarva kuju püstitamiseks. Seitse tonni kaaluv tarvas kerkis Rakvere vallimäele 2002. aastal linna 700. aastapäevaks. Kolmandik monumendi kuludest kaeti Lapual toimunud korjanduse abil. Soomest pärit annetajaid oli 700.

"Ma olen väga uhke, et ka mind paljude suurkujude kõrvale valiti," lausus Pentti Kangasluoma.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles