Galerii: Rakveres avati EV 100 raames valminud seinamaaling

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Neljapäeva pärastlõunal avati Rakvere sotsiaalkeskuse seinal pirakas seinamaaling, mille autor on Tartu kunstnik Edgar Tedresaar. Kunstnik ise ei saanud maalingu avamisele tulla.

Sotsiaalkeskuse direktor Mairi Etverk rääkis, et suure teose kallal oli korraga tegutsemas lisaks idee autorile veel kaks kunstnikku ning kokku võttis maalingu valmimine aega kolm päeva. ‟Vihmane ja külm oli, kutsusin neid vahepeal tuppa sooja, aga nad tahtsid ikka töö õigeks ajaks valmis saada," rääkis Etverk.

Rakvere kultuurikeskus korraldas läinud aasta lõpus seinamaalingute konkursi, eesmärgiga tuua Rakvere linna avalikku ruumi noortepärast ja nüüdisaegset kunsti. Konkursi idee sündis soovist muuta EV 100 suurprojekt Rakvere linnapildis nähtavaks. Osalevaile kunstnikele anti ülesanne lähtuda konkreetsest hoonest ja Eesti riigi sünnipäevast.

Žürii otsusega valiti Rakvere sotsiaalkeskuse laste päevakeskuse seina võidutööks «EV 100», mille autor sai inspiratsiooni Eesti filmiklassika suurteosest «Kevade». «Kui Arno kooli jõudis, teadis Toots juba rääkida, et Eesti vabariik saab kord 100-aastaseks,» on Tedresaar oma «Kevade»-ainelise seinamaalingu sünni kohta rääkinud.

16. mail avatakse seinamaaling Rakvere põhikoolis. Kui sotsiaalkeskusele esitati maalinguks konkreetne näidis, siis põhikooli pere sai maalingu teemal kaasa rääkida. Kooli huvijuhi Evelin Rikma sõnul lähtuti valikul just kooli iseloomust ja visioonist. ‟See ei ole juhuslik pilt,« lausus huvijuht. Rakvere põhikooli seina kavandi võidutöö on »Akrobaadid", mille autoriks on samuti Edgar Tedresaar.

Põhikooli seinamaalingu avamine ühendatakse kooli kevadkontserdiga ning pidu tõotab tulla suur. Kohale on lubanud tulla ka kunstnik Edgar Tedresaar. Järgmised Rakvere linnapilti rikastavad omanäolised seinamaalingud avatakse 1. juunil Rakvere gümnaasiumi Tallinna tänava õppehoones ja 1. septembril Rakvere reaalgümnaasiumis.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles