Tänavu on kavas idapiiri väljaehitamiseks kulutada 17 miljonit

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Narva piiripunkt.
Narva piiripunkt. Foto: Liis Treimann

Esimest korda kogunenud idapiiri väljaehitamise nõukogu sai ülevaate piiriehituse hetkeseisust, tänavu on kavas kulutada idapiiri väljaehitamiseks 17 miljonit eurot.

Politsei- ja piirivalveameti peadirektori Elmar Vaheri sõnutsi on kevade seisuga lõplikult valmis ja vastu võetud kaks katselõiku ning ees seisab ka katselõikude testimine. Tänavu jätkatakse elektriliitumise punktide rajamisega ning plaanis on suuremahulised hanked ja investeeringud kokku 17 miljoni euro eest.

Vaheri sõnul on endiselt päevakorral küsimused piiririba laiendamisest, läbirääkimised maaomanikega kestavad. Samuti jätkuvad piirivalve infosüsteemi Kilp arendustööd ning juhtimispunktide väljaehitamine.

Ka kavatseb politsei- ja piirivalveamet rajada Narva jõele kolm radaripositsiooni, mida hakatakse kasutama Vasknarva, Punamäe ja Permisküla kanti jääva piiriäärse ala valvamiseks. Radaripositsioonide rajamiseks ostis amet maad juurde, et vajaminev taristu ära mahutada. Praegu käivad radaripositsioonide rajamiseks vajalikud ettevalmistustööd, sealhulgas ehituslubade hankimine. Edasi ehitatakse vastavad tornid ja tellitakse tehnika ehk kaamerad ja radarid. Töödega loodetakse valmis saada selle aasta lõpuks või hiljemalt 2019. aasta alguses.

Ka sel aastal ootavad ees Peipsi järvistu piirirežiimiala tähistamine toodritega ning Narva veehoidlale mullu paigaldatud toodrite asukohtade korrigeerimine selleks, et ennetada ebaseaduslikke ületusi. Neid töid alustatakse koostöös veeteedeametiga sõltuvalt ilmastikuoludest loodetavasti juba maikuus.

Varsti lõpetatakse ka Narva jõe lähistel piiripostide paigaldamine, mis tähendab, et kogu Eesti-Vene piir (välja arvatud väljavahetamisele kuuluvad maad) saavad piiripostidega kaetud.

Idapiiri väljaehitamise nõukogu koguneb jälle 30. mail.

Nõukogu tegevust juhib siseministeeriumi korrakaitse ja migratsioonipoliitika asekantsler Raivo Küüt.

Valitsuskabinet koguneb mai lõpus, et saada hinnang Eesti idapiiri tehnilise seire ja valvesüsteemi ning taristu kontseptsiooni tõhususele Euroopa Liidu Piiriagentuurilt (FRONTEX) ja Riigi Kinnisvara AS-ilt. Samuti on piiritaristu ehitusprojektile tellitud analüüs väliselt eksperdilt, see valmib suvel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles