Kümned tuhanded inimesed koristavad "Teeme ära!" talgupäeval

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Täna on "Teeme ära!" talgupäev. Kavas on üle 2100 talgu vähemalt 40 000 osalejaga. Foto on illustratiivne.
Täna on "Teeme ära!" talgupäev. Kavas on üle 2100 talgu vähemalt 40 000 osalejaga. Foto on illustratiivne. Foto: Marianne Loorents

"Teeme ära!" talgupäevast võtavad laupäeval osa kümned tuhanded inimesed, et koristada Eestit risust ja prügist. Osavõtt on suur – kavas on üle 2100 talgu vähemalt 40 000 osalejaga. Lääne-Virumaal on registreeritud 125 kohta, kus on võimalik tööd rassida.

Talgutele nii linnas kui ka maal oodatakse kõiki inimesi – sealhulgas neid, kes jätsid otsustamise viimasele hetkele –, sest abikäsi läheb vaja igal pool.

Ilmateenistus lubab laupäevaks mõnusat talguilma, mis sobib ühtlasi hästi Eesti värvimiseks kihelkonnavärvidesse. 

Talgupäeva eestvedaja, Eestimaa Looduse Fondi juhatuse esimees Tarmo Tüür ütles, et kümne aasta eest toimus esimene suur kodanikualgatus "Teeme ära!", mis andis vabatahtlikule tegevusele Eestis seninägematud mõõtmed. "Tänavu, mil Eesti riik tähistab 100. sünnipäeva, teevad kümned tuhanded eestimaalased talgupäeval ühiselt tuhandeid talgutegusid, mis on hindamatu väärtusega kingitus kogu Eestimaale," märkis Tüür.

Ilmateenistuse andmetel tuleb laupäeval vähese ja vahelduva pilvisusega sajuta ilm, puhub läänekaaretuul 2–8 meetrit sekundis. Sooja on 11–15 kraadi, rannikul paiguti seitse kraadi. Mitmes Eesti paigas on keskmine või suur tuleoht.

Talgupäeva meeskond ja päästeamet rõhutavad ohutusnõuete järgimise tähtsust tuletegemisel, samuti veeohutuse ja tööohutuse olulisust. Lõhkekeha või seda meenutava objekti leidmisel ei tohi seda puudutada, vaid minna kaugemale ja anda leiust kohe teada numbril 112. Katmata luukidega kaevudest või muudest ohtlike rajatistest tuleb teatada päästeala infotelefonile 1524. Erilise tähelepanuga tuleks jälgida ka talgutel osalevaid lapsi, ja seda eriti veekogude ääres.

Juubelihõngulisest talgupäevast võtavad osa ka president Kersti Kaljulaid, kes osaleb Põlvamaal Maarja külas korraldatavatel talgutel pealkirjaga "Ratastoolitee Võnnu kihelkonna värvidesse", ning peaminister Jüri Ratas, kes osaleb Tartu koduta loomade varjupaiga heakorratalgutel.

Tänavune talgukevad on Eesti juubeli ja Euroopa kultuuripärandiaasta hõnguline. Talgupäeva fookuses on üleskutse kaunistada Eesti oma kodukihelkonna värvidega ja rikastada talgulauda põnevate maitsetega erinevatest rahvusköökidest. 

Eelmisel aastal toimusid üle Eesti kokku 2130 talgud, millest võttis osa 52 650 inimest ehk neli protsenti eestimaalastest.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles