Kõlavad juubelilaulupeo laulud, teiste seas Urve Tinnuri looming

Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Copy
Urve Tinnuri.
Urve Tinnuri. Foto: Marianne Loorents

Estonia kontserdisaalis kõlavad täna laulupeole registreerunud kollektiivide juhtidele 2019. aasta juubelilaulupeo "Minu arm" laulud.

Esitluskontserdil kõlab eelkõige uudislooming laulupeo teiselt kontserdilt, kuid kavas on ka tuttavaid ja armsaks saanud palu, teatas laulu- ja tantsupeo sihtasutus.

Kollektiivide ja kooride juhtidele mõeldud esitluskontsert on oluline osa laulupeoks valmistumise ja õppeprotsessist, kus on võimalik kuulata palasid sellisena, nagu nad laulukaare all kõlama hakkavad. 

Laulupeo peadirigendi Peeter Perensi sõnul kujutab laulupeokava koostamine endast mitmekihilist protsessi, kus kunstiline toimkond kaalub iga teose põhjalikult läbi.

"XXVII laulupeo kava on koostatud inspireerituna meie elukultuuri kahest allikast – vanadest läänemeresoome juurtest ja tänasest osadusest õhtumaise kultuuriga. Laulud on valitud nõnda, et nad peegeldaksid meie euroopalikkust ja samas ürgset maalähedust," ütles Perens.

"Näiteks esimese päeva kontserdi lõpus kõlab Urve Tinnuri ja Tauno Aintsi regivärsiline laul "Üksi pole keegi", mida laulukaare alla kogunenud kooridega saab kaasa laulda terve Eesti," sõnas Perens. Laulu esitavad meeskoor, naiskoor, segakoor ja lastekoor.

Kirjanik Urve Tinnuri ütles, et kui helilooja Tauno Aints tema poole pöördus, küsimaks luba luua tema luuletusest laul, oli ta kohe sellega nõus.

Laulupeo kahel päeval kõlab kaks eripalgelist kontserti. Laupäeva, 6. juuli õhtul toimuv kontsert on pühendatud neile, kes meid eluteel suunavad – meie õpetajatele. Pühapäeval, 7. juulil toimuval traditsioonilisel suurkontserdil astuvad lavale erinevad kooriliigid ja orkestrid. Kavas on nii laulupidude klassika kui ka tänaste heliloojate loodud uudislooming.

XXVII laulu- ja XX tantsupidu "Minu arm" toimub Tallinnas 2019. aastal 4.–7. juulini.

Tagasi üles