Taaskasutus kui elustiil

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Virumaa Teataja.
Virumaa Teataja. Foto: Meelis Meilbaum

Kui aastaid tagasi oli justkui häbiasi hankida endale vajalikku kraami täikadelt või second hand’idest, siis praegusajal pole ilmselt kellelegi saladus, et just taaskasutuspoest võib leida parimaid palu, ja seda soodsa hinnaga või täitsa muidu.

Lõuna ajal kiire tiir kaltsukast läbi on üsna tavaline. Olgu lihtsalt uudistamiseks või näiteks mõne konkreetse asja otsinguil. Pole uudis, et majanduslikult jõukad inimesed ostavad tihti odava hinnaga kasutatud asju. See ei tähenda, et asjad on odavad. Niinimetatud kaltsukatest võib leida vägagi tuntud brändide tooteid. Isegi suisa tuttuusi või vähemalt vähe kantud. Asjad satuvad kaltsukatesse mitmel moel ja pole imestada, kui soetad sealt enda teadmata mõne kuulsuse garderoobist pärit esemeid.

Kirbukale võib inimest ajada ka mure tervise pärast. Näiteks ei kannata tundlikuma nahaga või allergilised inimesed uutesse rõivastesse tootmisest jäänud kemikaale.

Kui meie põhjanaabrid soomlased harrastavad taaskasutuslikku elustiili juba ammuilma, käivad regulaarselt kogukondlikel kirbuturgudel, kus alati hulk külastajaid, siis eestlaste seas võtab selline maailmasõbralik mõttelaad alles hoogu.

Oma vana kraami ei taheta enam naljalt prügikasti visata, ikka soovitakse kord armas olnud asjale uus elu anda ning see näiteks sõbrale kinkida või kirbukale viia. Igale asjale leidub ostja, tuleb vaid määrata õiglane hind ja osata pisut müügikunsti.

Kirbukale võib inimest ajada ka mure tervise pärast. Näiteks ei kannata tundliku nahaga või allergilised inimesed uutesse rõivastesse tootmisest jäänud kemikaale. Juba kasutatutest on need aga mitme pesuga välja uhutud.

Rakveres tegutsevad kirbukad ja teise ringi poed on näidanud elujõulisust ning võib arvata, et nende klientuur üha kasvab: kas siis selle tõttu, et hinnad kerkivad, kuid palgad ei jõua järele, või siis põhjusel, et inimesed tajuvad oma rolli ökoloogilise jalajälje vähendamisel.

Rakveres on 26. mail rohenädala raames hoovimüükide päev: igaüks võib oma õue kauplemiseks avada.

Pole mõtet kraami vedada prügimäele, vaid laotada see laiali, et asjad leiaksid uue omaniku. Endine omanik saab boonusena pisikese tasu. Tore meeleolu aga, mida kirbukatel võimalik luua, on kõige suurem väärtus.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles