Rakveres toimub aktsioon Vabaduse platsi kaitseks

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere gümnaasiumi hoonekompleks.
Rakvere gümnaasiumi hoonekompleks. Foto: Meelis Meilbaum

Toetusgrupp Riigigümnaasium Gümnaasiumisse korraldab täna kella 12-15 Rakveres aktsiooni ajaloolise Vabaduse platsi kaitseks.

Rakvere linnavõim plaanib riigigümnaasiumi hoone ehitamisega väljaku palju väiksemaks teha, mis tooks aga kaasa nii suurepäraste vaadete kui ka liiklustiheda Koidula tänava sulgemise, on aktsiooni korraldajad öelnud oma pressiteates.

Aktsiooni käigus märgistatakse linlastele moonutuse ulatuse selgitamiseks planeeringuga ettenähtud riigigümnaasiumi ehitusala ning näidatakse, kust suletakse uue kooli ehitamisel Koidula tänav.

Korraldajad toetavad aktsiooniga ka muinsuskaitseameti taotlust Rakvere Vabaduse platsi ajalooliste hoonete ja vaadete ühtsena kaitse alla võtmiseks. Aktsiooni korraldajad on teinud pikka aega selgitustööd riigigümnaasiumi rajamiseks ajaloolisse Alar Kotli projekteeritud Rakvere gümnaasiumi hoonesse. Seda on linnale soovitanud ka muinsuskaitseamet.

Hiljuti oli riigigümnaasiumi asukoha küsimus ka üheks peapõhjuseks, miks umbusaldati Rakvere linnavolikogu istungil koalitsiooni kuuluvaid Isamaa ja Res Publica Liidu liikmeid, kes umbusaldajate sõnul ei olnud nõus alternatiivse detailplaneeringu koostamisega riigigümnaasiumi rajamiseks ajaloolise gümnaasiumihoone asukohta.

Pressiteates vahendatakse Eesti kunstiakadeemia rektori ja Eesti teaduste akadeemia liikme Mart Kalmu sõnu, kes on öelnud: "Rakveres asub 1930. aastatel Alar Kotli kavandatud gümnaasium linnaehituslikult haridustemplile nii ideaalselt dominantses asukohas, et seda ei saa saavutada ükski uus koolimaja."

Kodanikualgatuslikku toetusgruppi Riigigümnaasum Gümnaasiumisse on koondunud kohalike poliitiliste jõudude esindajaid Eesti Konservatiivsest Rahvaerakonnast ja valimisliidust Rakvere Heaks, sõltumatu linnavolinik Roman Kusma, aga ka õpetajad, haridusteadlased ja kultuuritegelased.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles