Vaade väliseestlusse: koos ja lahus

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Välis-Eesti varjatud poolest, kus ajaloo asjus pole üksmeelt tänini, kõnelesid seoses lavastusega “La h us” näidendi autor Liisi Rohumäe, endine väliseestlane Rein Taagepera ja lavastaja Üllar Saaremäe.
Välis-Eesti varjatud poolest, kus ajaloo asjus pole üksmeelt tänini, kõnelesid seoses lavastusega “La h us” näidendi autor Liisi Rohumäe, endine väliseestlane Rein Taagepera ja lavastaja Üllar Saaremäe. Foto: Helen Solovjev/Rakvere Teater

Kohtumine sarjas “RT vestleb” lavastuse “La h us” (l)ainel puudutas väliseestluse sisemisi umbsõlmi, keskmeks vastasseisu tekitanud küsimus, kuidas suhelda või mitte suhelda okupeeritud Kodu-Eestiga.

Vestlusõhtu külalised – näidendi “La h us” autor Liisi Rohumäe, lavastaja Üllar Saaremäe ja endine väliseestlane, California ja Tartu ülikooli emeriitprofessor Rein Taagepera – rääkisid oma Välis-Eestist, täpsemalt Torontost.

Üllar Saaremäe tunnistas, et arvas väliseestlaskonna läbi ajaloo olevat “üks vahva tore seltskond”. “Ma ei teadnud, et need erimeelsused, millest Liisi näidend ka räägib, ja saladused, mida ei taheta avaldada, üldse olemas on. Et nende inimeste vahel, kes on läinud Eestist ära, et ehitada seal päris-Eestit edasi, on konflikt, oli mulle kõige suurem üllatus üldse,” rääkis lavastaja.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles