Rägavere mõisa argipäev: lambad, lambad, lambad ...

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lambad Rägavere mõisa koplis.
Lambad Rägavere mõisa koplis. Foto: Arvet Mägi

1999. aasta aprillis ostis ameeriklane Morgan Hammerbeck 18. sajandist pärineva Rägavere mõisa Eesti riigilt 350 000 krooni eest, kohustudes investeerima sinna 3,5 miljonit krooni. Praeguseks on lubadust mitu korda ületatud.

Nii kirjutati 2003. aasta septembrikuu Virumaa Teatajas. Samas oli lisatud: “Viis aastat kestnud restaureerimine legendaarses Rägavere mõisas on muutnud häärberi säravaks pärliks, millega huvilised saavad tutvuda aasta lõpul.”

Toona oli tegemist kultuurimõisa projektiga. Kuidas see plaan realiseerus? “Kultuurimõisat meist pole saanud. Meie eesmärgiks on, et mõis ennast ära majandaks. Selleks sai võetud lambad, et kasutada maad, mis mõisa ümbruses on, maja ülalpidamiseks. Eks lammastega toimetamisele ongi peamine aur läinud – karja suurendamise ja liha tootmise peale. Päris sinnani pole veel jõudnud, et võiks rõdult kaeda, kuidas elu keeb. Seni tuleb kõik ise ära teha.”

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles