Vaos avati võimas noorloomalaut

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile avas Vao Agro Väike-Maarja vallas Vao külas 476-kohalise nüüdisaegse vabapidamisega noorloomalauda ja selle juurde kuuluva 12 000-kuupmeetrise mahutavusega vedelsõnnikuhoidla. Rajatiste hind küündib peaaegu ühe miljoni euroni.

Valminud noorkarjalauda juurde kuuluvad uuendatud monoliitbetoonist vedelsõnnikuhoidla, mis võimaldab kõige keskkonnasõbralikumat ladustamist, ning kaasaegne silohoidla. Noorkarjalauta paigaldati sõnniku kogumiseks ja eemaldamiseks kaasaegsed skreeperseadmed, jooturid, asemematid, ventilatsioonisüsteem ja leedvalgustid.

Vao Agro juhi Meelis Robami sõnul on vabapidamisega laudas noorloomadele loodud oluliselt paremad elutingimused. "Nad saavad aedikutes vabalt ringi liikuda, süüa-juua ning igal loomal on oma lamamisase. Loomade söötmine toimub mobiilse söödamikseriga," selgitas ta.

Noorloomalauda ja vedelsõnnikuhoidla ehitaja oli Mapri Ehitus OÜ, seadmed tarnisid DeLaval OÜ ja Latter NT OÜ. Silohoidla ehitas AS Antaares.

Lisaks pea ühe miljoni euro suurusele investeeringule noorloomalauda kompleksi, valmis uus laohoone, kus on endisest paremad hoiustamistingimused seemnetele ja väetistele ning kus asub ka farmide masinapark. Laohoonesse investeeriti omavahenditest pea 300 000 eurot. Ehitustöid teostas Mapri Ehitus OÜ.

"Mul on hea meel, et vaatamata vahepealsetele rasketele aastatele oleme suutnud oma farmide loomade arvu peaaegu kahekordistada, luua kaasaegse töökeskkonna meie inimestele ja head elutingimused meie karjale," sõnas Robam.

Kokku on viimase kuue aasta jooksul omaniku toel investeeritud kolme farmi enam kui 10 miljonit eurot, millest umbes pool on läinud loomakasvatusse ja teine pool taimekasvatusse.

Vast avatud miljonilisest investeeringust oli 60 protsenti Vao Agro omainvesteering ning 40 protsendi ulatuses finantseeris projekti PRIA.

OÜ Vao Agro kuulub Austria päritolu Heinzeli pereettevõttele Emacs Agro GmbH ja on üks kolmest Eestis asuvast nimetatud pereettevõtte farmist. Vao Agrol on kokku pea 1300 looma, millest umbes 590 moodustavad piimakarja ja ülejäänud on noorloomad. Teised kaks Emacs Agro GmbH omanduses olevat Eesti farmi on enam kui 260-pealise piimakarjaga OÜ Diner ja taimekasvatusega tegelev OÜ Karu Agro. Kolm farmi kokku annavad tööd 35 inimesele ja farmide tööd juhib Meelis Robam.

Meelis Robamit tunnustati hiljutisel vabariigi aastapäeval Väike-Maarja valla poolt, sest ta on suutnud arendada põllumajandust ka keerulistel aastatel, mil paljud ettevõtjad olude sunnil piimakarja likvideerisid. Farmide hea töö tulemusena säilisid töökohad ja nüüd on asutud taas loomade arvu kasvatama.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles