Voore Farmis tähistatakse reedel piimapäeva

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehmad suurfarmis. Foto on illustratiivne.
Lehmad suurfarmis. Foto on illustratiivne. Foto: Mailiis Ollino

1. juunil tähistatakse lisaks lastekaitsepäevale maailmas ka rahvusvahelist piimapäeva.

Põllumajandus-kaubanduskoda viib sel päeval juba neljandat aastat järjest koolilapsed piimafarmidesse vaatama, kuidas piima kui üht kasvamiseks väga kasulikku toiduainet saadakse.

Eesti piimatootmine ja loomakasvatus on väga tänapäevane, piimaandjate tõuaretus kõrgel tasemel. Piimatoodangult lehma kohta ja toodangu kasvult on Eesti üks Euroopa liidritest. Eesti piimakari on Euroopa Liidus toodangu näitajate poolest Taani järel teisel kohal.

Väga paljud põllumehed on ehitanud uued moodsad laudad, sööda- ja lüpsisüsteemid, et lehmad, pullid, vasikad ja mullikad end hästi tunneksid. Jõudluskontrolli andmetel oli 2016. aastal Eesti lehmade keskmine piimatoodang 9294 kilogrammi, möödunud aastal ulatus see aga juba 9619 kilogrammini.

Samas Eesti holsteini lehmade keskmine piimatoodang jäi 2017. aastal napilt alla kümne tonni, ulatudes koguni 9905 kilogrammini lehma kohta aastas.

Lääne-Virumaal võtab koolilapsi reedel vastu Voore Farm OÜ, kuhu sõidavad Kunda ühisgümnaasiumi, Vaeküla kooli ja Võsu kooli lapsed.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles