Täna on ülemaailmne tubakavaba päev

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Suitsetamisest tasub loobuda.
Suitsetamisest tasub loobuda. Foto: Panther Media/Scanpix/Nils Weymann

Täna tähistatakse kogu maailmas tubakavaba päeva, päeva hüüdlause on „Tubakas kahjustab südant: vali tervis, mitte tubakas!“. Maailma terviseorganisatsiooni WHO andmetel põhjustab tubakas maailmas igal aastal üle 7 miljoni surma, neist ligi miljoni puhul on põhjuseks passiivne suitsetamine.

Suitsetamise kahjulikust mõjust inimese tervisele on palju räägitud, kuid vähem sellest, millised on tubakasuitsuses keskkonnas viibimise tagajärjed mittesuitsetaja tervisele.

„Inimesed arvavad ekslikult, et suitsetades teistest eemal lahtise akna juures, köögi tõmbekapi all või lahtise uksega rõdul, kaitsevad nad mittesuitsetajaid tubakasuitsu eest. Tuleb teada, et suitsetajad ise ei tunneta tubakahaisu ja et 80% mürgisest sigaretisuitsust on nähtamatu, paraku kandub suits ka väga lihtsalt ruumi tagasi,“ ütles Tervise arengu instituudi tubaka valdkonna eksperdi Tiiu Härm. „Ainuke viis enda lähedasi ja koduseid passiivse suitsetamise eest kaitsta on mitte suitsetada nende läheduses, eluruumides ega autos. Tuleks loobuda suitsetamisest täielikult, et mitte kahjustada enese ja ümbritsevate inimeste tervist.“

Täiskasvanud rahvastiku tervisekäitumise uuringu järgi suitsetab igapäevaselt 30% Eesti meestest ja 16% naistest (vanuses 16–64 eluaastat). Suitsetajate osakaal on Eestis jõudsalt langenud – 2000. aastal suitsetas iga päev 45% meestest ja viiendik naistest.

 Kooliõpilaste tervisekäitumise uuringust selgus, et vähemalt korra on suitsetamist proovinud 61% 15-aastastest poistest ja 55% tüdrukutest. Igapäevaselt suitsetab siiski oluliselt vähem õpilastest – 9% 15-aastastest poistest ja 7% tüdrukutest. 13-aastastest tarvitab suitsu igapäevaselt vähem kui 3%. Esimest korda prooviti sigaretti keskmiselt 12 aastaselt.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles