Võrkpallikoondis andis HIV-kiirtestiga eeskuju

Merly Raudla
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Eesti võrkpallikoondis tegi Rakveres HIV-kiirtesti
Eesti võrkpallikoondis tegi Rakveres HIV-kiirtesti Foto: Vladislav Musakko

Rakveres treeniva Eesti meeste võrkpallikoondise liikmed tegid täna Rakvere spordikeskuse ees spetsiaalses testibussis HIV- kiirtesti.

Meeskonna kapten Kert Toobal mainis, et torge ei olnud üldse valus. "Kui sellise testi saab kahe minutiga tehtud ja teada, mis seisus oled, siis ei ole seda üldse raske teha. Oma tervise huvides - alati," kõneles Toobal.

"Teadlikkus HIV-st ja selle levikust on vananenud, ikka veel arvatakse, et HIV levib peamiselt geide ja narkootikume süstivate inimeste seas. Tegelikkuses on uued HIV-i nakatujad tavalised üle 30-aastased ja heteroseksuaalsed inimesed. Sellest tulenevalt ei tea hinnanguliselt ligi viiendik HI-viiruse kandjatest, et nad viirust kannavad. Testida ei julgeta või ei peeta vajalikuks," ütles SA Koos HIV Vastu looja ja juht Vilja Toomast.

"Seekord kutsume inimesi olema eeskujuks ja andma oma panust HIV vastasesse võitlusesse. Meil on väga hea meel, et esimesena annab eeskuju Eesti võrkpalli rahvuskoondis," lisas Toomast.

8. ja 9. juunil kutsuvad SA Koos HIV Vastu ja tervise arengu instituut kõiki inimesi Tallinnasse, Tartusse ja Kohtla-Järvele tasuta HIV-kiirtesti tegema. Ennast saab testida reedel, 8. juunil Tartus Lõunakeskuses kella 16-18 ja Kohtla-Järvel Vironia keskuse juures testimisbussis kella 17-20. Pühapäeval, 9. juunil ootab buss testijaid Tallinnas Telliskivi loomelinnakus kella 12-16.

28. mai seisuga oli tänavu avastatud juba 89 uut HIV-nakatumist. Kõige enam uusi nakatumisjuhte oli Tallinnas ja Harjumaal (52), Ida-Virumaal oli uusi juhte 21 ja Tartumaal viis. Kokku on aastate jooksul Eestis HI-viirus diagnoositud 9800 inimesel.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles