Eesti ja liitlaste pioneeriüksused näitasid keskpolügoonil oma oskusi

Toomas Herm
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Eile näitasid suurõppuse Saber Strike raames kaitseväe keskpolügoonil scouts-pataljoni, liitlaste lahingugrupi ning Soome kaitseväe pioneeriüksused oma võimekust läbida ja ületada tõkkeid.

“Soomlaste kohalolek siin on väga positiivne, sest nende tegevus on väga sarnane meie pioneeriüksute tegevusega, eriti mis puudutab tõkestamist ja mineerimist, mida paljud riigid enam väga ei harjuta,“ ütles pioneeriinspektor kolonelleitnant Vesse Põder ning lisas, et soomlastele annab siinne tegevus väga hea võimaluse NATO üksustega koos treenida.

Eilse demonstratsiooni käigus said eri riikide pioneeriüksused tutvuda üksteise varustuse, tehnika ja võimekusega ning jalaväeüksused said parema ülevaate, millega pioneerid neid toetada saavad. Samuti demonstreeriti eri riikide pioneeritehnika võimekust läbida looduslikke ja vastase püstitatud tõkkeid, korraldati näidislõhkamine ning Soome kaitseväelased paigaldasid üle jõe pioneerisilla.

Esitlusel ületasid püstitatud tõkkeid Suurbritannia pioneeritank Trojan, SISU XA188 scouts-pataljonist ja Soome kaitseväe soomustransportöörid SISU XA185.

Pioneeriüksuste ülesandeks on tõkestada, aeglustada, raskendada või peatada vastase üksuste liikumist ning võimaldada oma väeüksuste liikumist ja manöövrite sooritamist, parandades teeolusid ja rajades tõketest ja miiniväljadest läbipääse. Samuti rajavad pioneerid üksustele laskepesi, kaevikuid ja majutuspunkreid.

Saber Strike on Ameerika ühendriikide Euroopa maaväe korraldatav igaaastane suurõppus. Sel aastal võtab Poolas ja Balti riikides õppusest osa ligi 18 000 kaitseväelast. Õppus kestab 15. juunini, Eestis osaleb õppusel üle 2000 Eesti ja liitlassõduri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles