Täna algavad Simuna kihelkonnapäevad

Eva Klaas
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Simuna kirik.
Simuna kirik. Foto: Internet

27. ja 28. mail toimuvad Simunas seitsmendad kihelkonnapäevad, mis on tänavu juubelihõngulised - möödub 20 aastat esimestest kihelkonnapäevadest.

“See, et on juubel, teebki ehk ürituse natuke erilisemaks,” arvas ettevõtmise peakorraldaja, Simuna rahvamaja juhataja Auli Kadastik. Ta meenutas, et 1991. aasta juunis esimest korda aset leidnud päevad peeti samuti Simunas - kunagises kihelkonnakeskuses.

Traditsiooni kutsusid ellu kolm valda: Avanduse (on vahepeal liitunud Väike-Maarja vallaga), Rakke ja Laekvere vald. Esimestel kihelkonnapäevadel toimusid lasteüritused, ühine isetegevuslaste kontsert ja simman. Edaspidi on korraldatud kihelkonnapäevi kordamööda Simunas, Rakke ja Laekvere vallas.

Seekordsed Simuna kihelkonna päevad avatakse reede õhtul kell 17 Simunas Vabadussõja ausamba juures Väike-Maarja, Laekvere ja Rakke vallavanema osavõtul. Pool tundi hiljem järgneb “Hingemuusika” kontsert Simuna kirikus, kus esinevad sopran Pille Lill ja Läti rahvusooperi muusikutest koosnev puhkpillikvintett Ensemble Livonia.

Suure osa reedesest õhtust sisustavad Järva-Jaani priitahtlikud pritsimehed lavalugudega “Ennetus eelkõige” ja “Tuli lahti!”, kohal on ka ennetustöö tuletõrjeauto Ennetuse Eedi. Hilisõhtul avab uksed retrokino, kus filmisõpradel on võimalik näha vanadest multi- ja dokumentaalfilmidest, reisialmanahhidest ja ringvaadetest koosnevat filmiprogrammi.

Laupäeva keskpäevast saab Simuna rahvamajas vaadata kolme etendust kihelkonna kahelt näitetrupilt. Simuna Vabatahtliku Tuletõrje Seltsi näitering etendab kaht Oskar Lutsu lavatükki, “Kalevi kojutulekut” ja “Valimisi”, seejärel esineb Venevere näitering Kaido Liiva näidendiga “Onu Alberto miljonid”.

Simuna Vabatahtliku Tuletõrje Seltsi näitetrupi juhendaja Ain Lembavere, kes töötab Simuna põhikooli direktorina, ütles, et Oskar Lutsu “Valimised” õpiti selgeks juba varem, see vajas lihtsalt ülessoojendamist, näidendi “Kalevi kojutulek” lavaküpseks saamiseks on kokku saadud vähemalt kahekümnel õhtul. “See on olnud väga tore loominguline protsess,” lausus Lembavere.

Tema hinnangul on näitemängudega tegelikult nagu Tallinna linnaga - päris valmis need ei saagi - ning iga etendus tuleb erinev. Lembavere sõnul on tegemist kollektiivse loominguga. “Tuli mõte, et kunagi on pritsimeeste selts ikka näitemängu teinud ning juhendajaks olnud koolipapa,” naeris Lembavere, kellel on olemas siiski ka varasem hobinäitlejate juhendamise kogemus, mis pärineb Viljandi maagümnaasiumist.

Laupäeva õhtul jäetakse pidulikult hüvasti Avanduse mõisaga, mille Väike-Maarja vald müüs osaühingule Kuukala, ning seoses sellega peavad praegu tegutsevad asutused sealt 1. augustil välja kolima. Auli Kadastiku sõnul on see kindlasti üks kihelkonnapäevade erilisemaid sündmusi - tähistab see natuke kurb üritus ikkagi ühe etapi lõppu.

Avanduse mõisas toimub algusega kell 18 Väike-Maarja muusikakooli õpilaste ja laululaste ühiskontsert, millele järgneb operetikontsert, kus esinevad sopran Margit Saulep ja tenor Alar Haak, keda saadab klaveril Ülla Millistver. Mõisa ees leiab aset suur simman, kus ühise rongkäiguna liigutakse rahvamajja tantsupeole.

Auli Kadastik ütles, et kihelkonnapäevadest on kujunenud kogukonna jaoks oluline sündmus, mis kindlasti jätkub ka edaspidi. Ain Lembavere märkis, et Simuna koolis õpetatakse ühe ainena oma paikkonna aja- ja kultuurilugu.

Samuti toimuvad kihelkonna koolide vahelised spordi- ja lauluvõistlused ning muud üritused. Lembavere sõnul on kihelkonnapäevad kindlasti vajalikud, kas või selleks, et õppida tundma ajalugu ja otsida oma juuri.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles