Tapal tähistatakse Taani lipu päeva

Margus Martin
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Taani lipu heiskamine Tapa linnakus.
Taani lipu heiskamine Tapa linnakus. Foto: Meelis Meilbaum

Taani kontingendi eestvõttel tähistatakse reedel Tapal kahe riigi koostöö märgiks Eesti vabariigi 100. ja Taani lipu Dannebrogi 799. aastapäeva.

Avalik tasuta üritus toob Ivaste staadionil lavale Getter Jaani ja Liis Lemsalu koos ansamblitega, samuti tuntud Taani artistid Shaka Lovelessi ja Brandon Beali. Peo keskel panevad pillid huulile husaaride trompetimängijad.

Keskpäeval avataval peoplatsil saab tutvuda sõjaväesõidukite ja esmaabivahenditega, osaleda mängudes ja lasta sõduritel teha näomaalinguid. Müügil on kohalik käsitöö ja taanipärane koonusjäätis, kõhutäite eest kannavad hoolt sõjaväelinnaku grillimeistrid.

Peokülalisi ning osalevaid Taani, Briti ja Eesti sõdureid tervitavad Eesti kaitseminister Margus Tsahkna ja Taani parlamendi liige, endine kaitseminister Søren Gade.

Taani kontingendi ligi 200 sõdurit alustasid teenistust Tapal NATO lahingugrupis tänavu jaanuaris ning nad kuuluvad siin 1. jalaväebrigaadi koosseisu. Juuli algul toimuva vahetuse käigus alustab kuuekuulist teenistust uus rühm Taani sõdureid.

Taani lipu päeva ehk Valdemari päeva tähistatakse 15. juunil. Legendi kohaselt kukkus ajal, mil Taani kuningas Valdemar II Võitja sõdis Tallinnas Lindanise linnuse lähedal eestlastega, sel kuupäeval 1219. aastal taevast alla lipp, mille tõttu taanlased võitsid lahingu.

Taani lipu päeva tähistatakse Tapal koostöös Taani kaitseväe kontingendi, Tapa valla ja Taani saatkonnaga.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles