/nginx/o/2018/06/12/7897325t1hb57c.jpg)
Eesti Grilliliit jagas möödunud reedel Pärnus peetud galal aastaauhindu. Suurte tegijate toodetega rinda pistnud Matsimoka sibula ja äädikaga šašlõkivorst saavutas parima grillvorsti tiitli.
Selle šašlõkivorstiga, mis nüüd parimaks hinnati, tuli Matsimoka turule tegelikult juba kolm aastat tagasi ja see oli üks esimesi tooteid, mida lihatööstus pakkuma hakkas.
“Väga lihtne. Sibul, pipar, äädikas ja sool,” loetles lihameister Sten Inno vorstis kasutatavaid maitseaineid. “Olen teinud maitse poolest ka keerulisemaid vorste, aga tundub, et lihtsuses peitub võlu.”
Ta märkis, et kui enamiku toodete puhul võtab õige maitse paika timmimine natuke aega, siis šašlõkivorsti mekk oli algusest peale õige ning leidis ostjate heakskiidu.
Eks ole šašlõkivorst ka klassika, mis on iga tootja tootevalikus olemas ja mis tutvustamist ei vaja. Klient enam-vähem teab, mida oodata.
Pälvitud tunnustuse kohta ütles Sten Inno, et see annab veendumuse – šašlõkivorst, mida tehakse iga päev, on kvaliteetne ja maitseb sama hästi kui kolm aastat tagasi, võibolla isegi paremini. “Mida kvaliteetsem on tooraine, seda lihtsam on sellest head toodet teha,” lisas ta.
Aja jooksul on klientideni jõudnud kümneid tonne šašlõkivorsti, sest nädalas toodetakse seda 400–500 kilogrammi – ja nii aasta läbi. Matsimoka arendusjuht Jan Inno täpsustas, et grillihooajal on vorst kandnud šašlõkivorsti nime, muul ajal aga on see müügis olnud ahjuvorsti nime all. “Retsept on sama, vorsti pikkus lihtsalt erinev,” lisas ta.
Eesti Grilliliidu juhatuse liige ja tegevjuht Auris Rätsep kõneles, et Eesti Grilliliidu aastaauhinnagala teises osas antakse üle auhinnad Eesti Grilliliidu koolitatud kohtunike hinnagul kõige maitsvamatele toodetele, mida sel aastal Eesti poelettidelt leida võib. Nii et kui Selveri kategooriates pälvisid tooted tunnustuse müüginumbrite alusel, siis nüüd saab määravaks koolitatud grillikohtunike hinnatud maitse.
Mida kvaliteetsem on tooraine, seda lihtsam on sellest head toodet teha.
Sten Inno, lihameister
“Selge on, et maitse hindamisel peab olema miski eripära, mis meelde jääb. Ju siis Matsimokal õnnestus grillvorstidega Eesti Grilliliidu kohtunikele suurimat muljet avaldada. Kui arvestada, et tegemist on pimehindamisega, siis ongi ainsaks kriteeriumiks maitse,” kõneles Rätsep.
Reedel peetud võistlusel hinnati 131 grillitoodet seitsmes kategoorias.
Matsimoka pälvitud tunnustusest saavad osa ka lihatööstuse kliendid. Viies müügikohas üle Eesti jagatakse Pätsi Sahvri torti. Põhjakeskuse külastajad saavad suu magusaks teha sel reedel.
Matsimoka peamised sellesuvised uudistooted tulevad tegelikult möödunud hooajast, kui alustati toorvorstide pakkumisega. Sorte on kokku kuus. Et klienti siiski millegagi üllatada, leiab lettidelt punases ja rohelises marinaadis steigid.
“Kui tuleme uue tootega, peame arvestama, et sageli konkureerib see mõne meie varasema tootega. Seepärast ei taha me valikut liiga suureks ajada, vaid pakkuda teistest erinevat toodet,” selgitas Jan Inno. 70 protsenti pakutavast ei muutu aga kunagi, alati on valikus suitsuliha, rullpeekon ja seesama šašlõkivorst.
Eesti Grilli Gala on Eesti grillikultuuri edendav auhinnapidu, kus pärjatakse läinud aasta edukamaid ja hooaja maitsvamaid tooteid ning tunnustatakse nende tootjaid. Gala toimub igal aastal juuni teisel nädalavahetusel Pärnu Vallikääru aasal hea toidu festivalil.
/nginx/o/2018/06/12/7897326t1h81e6.jpg)