Kadrinas eksles valge vares

Eva Samolberg
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Valge vares Kadrinas.
Valge vares Kadrinas. Foto: Ülle Nõmm

Kadrinas tabas ühe kodaniku silm teeserval nukralt kössitava tavapärasest tunduvalt heledama sulestikuga varese. Linnuke inimesi ei kartnud ning jäi neile suisa jalgu.

Loodusetundja ja taksidermist Peeter Hussar ütles foto põhjal, et tegemist on noore linnuga, sest tema nokk on pea kohta üpris suur. See, et linnu sulestik on tavalisest märksa heledam, pole tema sõnul looduses küll igapäevane, aga mitte ka erakordne. Albiinoks saab lindu pidada siis, kui ta sulestik on lumivalge ja silmad punased.

Kadrina noore varese puhul oli Hussari sõnul tegemist pigem pigmendivaegusega, mida esineb ka teistel linnuliikidel ning loomadelgi. "Heledam võib olla ka mõni üksik sulg," märkis Hussar ja lisas, et tumeda sulestikuga lindude juures torkab see lihtsalt rohkem silma.

Hussarile valmistas muret hoopis linnu olek ja ta oletas, et lind on nälga jäänud või vaevab teda mõni muu probleem. "Teda võiks proovida toita," pakkus Hussar. Looduses olevat tavaline, et vanad linnud hülgavad ebahariliku välimusega poja ning teisedki teda kampa ei võta. Heleda sulestiku tõttu on nad kerge saak ka röövlindudele.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles