Galerii: Taani lipu päev Tapal

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

15. juunil tähistatakse Taanis Taani lipu päeva, tänavu korraldasid Eestis teenivad Taani sõjaväelased sel puhul Tapal suure perepäeva.

Taani suursaadik Kristina Miskowiak Beckvard ütles, et Taanis lipupäeva küll suurte pidudega ei tähistata, kuid tähtis püha on see siiski.

Legend räägib, et kui Taani väed 15. juunil 1219. aastal Tallinna piirasid, olid nad suures lahingus eestlastega alla jäämas, kui ühtäkki langes taevast punane valge ristiga lipp, mis neile uut võitlusindu andis ja lahingu taanlaste võiduni viis.

"Tänavune üritus Tapal on omamoodi peaproov selleks, et järgmisel aastal, mil meie armastatud rahvuslipp ehk Dannebrog, nagu me teda kutsume, saab 800-aastaseks, korraldada Tallinnas suur Taani pidu," kõneles suursaadik.

Peo stsenaariumi kohaselt pidi kell 15 taevast langema Taani lipp, kuid ilm oli selleks liiga tuuline.

"Meie langevarjurid saaksid hüpata küll, aga maandumisega võib probleeme tekkida," lausus Taani kontingendi ülem kolonelleitnant Carsten Winter.

Lennuk langevarjuritega lendas peoplatsiks olnud vanast Ivaste staadionist korduvalt üle, kuid päeva lõpetuseks lipp siiski taevast alla tuli.

Tapal esinesid rahvale Liis Lemsalu ja Getter Jaani ning tuntud Taani artistid Shaka Loveless ja Brandon Beal.

Peoplatsil sai tutvuda sõjaväesõidukite ja esmaabivahenditega, osaleda mängudes ja saada näomaaling sõduritelt.

Kõhutäidet pakkusid taanlastega koos teenivad Briti sõduritest kokad ja grillmeistrid.

Taani sõdureid ja pidulisi olid lisaks Taani suursaadikule tervitamas kaitseminister Margus Tsahkna ning Taani kaitseminister aastatel 2004-2010 Søren Gade, peoplatsil liikus ringi veel mitu Eestis resideeruvat suursaadikut.

Taani kontingendi ligi 200 sõdurit alustasid teenistust Tapal NATO lahingugrupis 2018. aasta jaanuaris ning kuuluvad Eesti 1. jalaväebrigaadi koosseisu NATO liitlaste suurendatud kohaoleku raames, mille juhtriik on Suurbritannia. Juuli algul toimuva vahetuse käigus saabub kuuekuulisse teenistusse uus rühm Taani sõdureid.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles