Reigo Tamm seob ooperi ja sõnateatri

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Reigo Tamm paneb sõnateatrid ooperiga katsetama.
Reigo Tamm paneb sõnateatrid ooperiga katsetama. Foto: Marianne Loorents

Tapa vallavolikogu ooperisolistist liige Reigo Tamm korraldab Tartus taas festivali Ooperisümbioos, kus paneb seekord ooperit lavastama kolm sõnateatrit. Kolmandat suve toimuval ooperi ja klassikalise muusika minifestivalil katsuvad 29. juunil endale uudse žanriga jõudu lavastajad Uku Uusberg, Ott Aardam ja Lennart Peep.

Kolm lavastajat, kuus solisti ja kuus näitlejat said ülesande etendada 45 minuti jooksul nelja osatäitjaga omal vabal valikul üks maailmakuulus ooper. Väljakutse võtsid vastu Eesti draamateater, Ugala teater ja teater Must Kast. Etenduvad Uku Uusbergi “Don Giovanni”, Ott Aardami “Võluflööt” ja Lennart Peebu “Madame Butterfly”. Lavastustes mängivad näitlejad Luule Komissarov, Laura Kalle, Karmo Nigula, Uku Uusberg, Kaija M. Kalvet ja Mihkel Kallaste ning ooperisolistid Maria Listra, Pirjo Jonas, Tuuri Dede, Rasmus Kull, Tamar Nugis ja Simo Breede.

Tartu linna päeva kunstilise juhi Reigo Tamme sõnul ei ole lavastajate eesmärgiks kõigi teada-tuntud süžeenüansside läbimängimine. “On küll peategelastest, kuulsamatest aariatest-duettidest ja suhete keerdkäikudest inspiratsiooni ammutatud, kuid tulemus on juba uute autorite nägu. Välistatud ei ole ka uued lõpplahendused,” kommenteeris Tamm. Ta lisas, et uudne sümbioosivorm peaks huvi pakkuma väga erinevale publikule. Kõiki kolme ooperisümbioosi saab Tartu linna päeval näha kaks korda.

Festival Ooperisümbioos teeb Tartu linna päeval teatrikunstile kummarduse ka kell 12 Pirogovi platsil algava kontserdiga “Teatrilaulud Pirogovis” ning kell 15 Vanemuise kontserdimajas kontsertetendusega “Diiva”. Tartu linna päeva lõpetab kell 21 Raekoja platsil algav galakontsert, kus kõlavad maailmakuulsatest ooperitest pärit muusikalised maiuspalad.

Festivali ligi 40 tasuta ettevõtmise seas on üritusi galakontserdist Tartu autorite raamatulaadani.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles