Geenidoonor saab proove anda ka Rakvere haiglas

Katrin Uuspõld
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vereproovid. Foto on illustratiivne.
Vereproovid. Foto on illustratiivne. Foto: Elmo Riig

Käesoleva aasta jooksul on plaanis koguda täiendavalt sajalt tuhandelt inimeselt vereproov Eesti geenivaramusse ja vereproovide võtmisega on liitunud ka Rakvere haigla.

“Aastatega on geenidoonoriks saamine muutunud palju lihtsamaks, enam ei pea tulema kohale geenivaramusse intervjuule ja verd andma, vaid saab küsimustikule vastata veebis ning verd anda suuremates haiglates ning SYNLAB'i verevõtupunktides üle Eesti,” ütles Eesti geenivaramu teabejuht Annely Allik.

Rakvere haiglas saab geeniproove anda alates tänasest.

Vereprooviks võetakse 6 ml veeniverd, mis saadetakse geenivaramu laborisse Tartus. Vereproovist eraldatakse DNA, määratakse genotüüp ja koostatakse personaalne geenikaart, mille alusel saab hinnata personaalseid pärilikke haigusriske ja ravimite sobivust.

Geenidoonoriks võivad saada vabatahtlikkuse alusel Eesti elanikud alates 18. eluaastast, kes ei ole varem geenivaramuga liitunud. Selleks tuleb digiallkirjastada nõusoleku vorm keskkonnas www.geenidoonor.ee.

Alliku sõnul on oma nõusoleku hakata geenidoonoriks tänavu andnud 40 000 inimest, kellest ligi pooled on andnud ka vereproovi.

Geenidoonoriks on kõige lihtsam saada, kui ambulatoorsel vastuvõtul või statsionaarsel ravil viides annab patsient arstile teada, et ta on allkirjastanud geenidoonoriks saamise nõusolekuvormi ja soovib loovutada geeniproovi. Samuti võib otse pöörduda verevõtukabinetti eelnevalt aega broneerimata.

Tartu ülikooli Eesti geenivaramuga on varem liitunud 52 000 eestimaalast, ehk viis protsenti Eesti täiskasvanud elanikkonnast. Geenivaramu andmebaas on täienenud teiste terviseandmeid sisaldavate andmebaaside ja registritega linkimise teel. Välja on töötatud meetodid terviseriskide paremaks ennustamiseks, et edaspidi saaks geneetilist informatsiooni arvesse võttes haigusi tulemuslikumalt ennetada ja täpsemalt ravida. Geenivaramu loodud biopank on suurim Eestis ja üks edukamaid Euroopas. Biopanga laiendamine võimaldab suurendada selle väärtust nii teadusliku uurimistöö jaoks vajaliku andmebaasina kui ka geeniinfol põhineva personaalmeditsiini juurutamise möödapääsmatu eeldusena. (VT)

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles