Aaspere Agro OÜ plaanib Kõldu farmi ajakohastada

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lehm
Lehm Foto: Tairo Lutter / Virumaa Teataja


Aaspere Agro OÜ kavatseb rekonstrueerida ja laiendada Haljala vallas Kõldu külas asuvat veisefarmi.


Kui praegune farmikompleks mahutab 320 lehma, 260 noorlooma ja 50 vasikat, siis uus vabapidamislaut on planeeritud 500 lüpsilehmale. Laiendatud ja rekonstrueeritud kompleksi saab koha maksimaalselt 1300 looma. Plaanis on rajada ka uus lüpsiplats, silohoidla ja sõnnikuhoidla.

“Praegune laudakompleks on nukras seisus. See vastab küll keskkonnanõuetele, aga need on minimaalsed. Tahaks asja saada korda,” rääkis Aaspere Agro OÜ juhatuse liige Aimur Illison.

Teisipäeva õhtul toimus keskkonnamõju hindamise programmi avalik arutelu, kus tutvustati farmi olukorda ja plaane, mida hakatakse hindama. Keskkonnamõju hindamise läbiviijaks on Estonian, Latvian & Lithuanian Environment OÜ.
Arutelule tulnud kohalikele selgitati, et lauda arendamine ei too kaasa teede lagunemist ega vee reostumist.

“Kõik on siiski seadusega reguleeritud, meil on load olemas, keskkonnainspektsioon kontrollib pidevalt. Pigem läheb olukord paremaks – töökohad jäävad alles ja keskkond muutub paremaks. Uued tehnoloogiad on tunduvalt keskkonnahoidlikumad, näiteks inimesi häirib hais läga käitlemisel. Hetkel on tahesõnnik, mida iga päev liigutatakse ning see eraldab haisu. Lägasüsteemid tulevad kinnised, läga liigub laudast kanalisse, maa alt tünni ning pumbatakse altpoolt ehk hais ei levi. Haisuperiood on ainult siis, kui toimub laotamine – see kestab 1-2 nädalat,” selgitas Aimur Illison.

Augustikuus on kavas järgmine avalik arutelu, kus tutvustatakse rekonstrueerimisest ja laiendamisest tingitud mõjusid. Kõige optimistlikuma kava kohaselt läheks ehituseks järgmisel aastal.

“Plaan on muuta asja paremaks ja efektiivsemaks. Lauda pinda tuleb küll juurde, aga see ei tähenda, et olukord läheks halvemaks, vaid vastupidi,” kinnitas Aimur Illison.

Aaspere Agro annab praegu tööd 30 kohalikule inimesele.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles