Einar Vallbaum loodab tselluloositehase Virumaale tuua (2)

Andres Pulver
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Einar Vallbaum.
Einar Vallbaum. Foto: Marianne Loorents

Viru-Nigula vallavanem Einar Vallbaum ootab valitsuselt otsust puidurafineerimistehase eriplaneering lõpetada, sest siis säiliks lootus tehas Lääne-Viru maakonda püsti panna.

Vallbaum ütles ERR-ile, et piirkonna inimesed mõistavad, et kui on töökohad, siis on raha, ja kui on raha, siis on elu.

"Oleme tööstusrajoon, tööstusmaakond. Põhja-Eesti on kogu aeg tuntud selle poolest, et siin on tehased," rääkis vallavanem.

Kundas asuv Estonian Celli puitmassitehas on Vallbaumi sõnul positiivne näide. "Ei lõhna, ei tee halba kellelegi. Inimesed elavad tema kõrval. Kõik töötab."

Estonian Cell otsis seejuures 2000. aastatel tehasele asukohta viis aastat. Algselt Türile ja Kehrasse kavandatud projektid jäid katki keskkonnakaitse kaalutlustel.

Küsimusele, kas vald ootab valitsuselt otsust, mis lõpetaks tselluloositehase eriplaneeringu Tartu- ja Jõgevamaal, vastas Vallbaum, et loomulikult.

"Terve maakond ootab seda, mitte mina üksi. Just täna oli VIROL-i juhatuse koosolek ja kõik olid seda meelt, et võtame ettevõtluse vastu, mis meile pakutakse," sõnas ta.

Valitsus otsustas neljapäevasel kabinetiistungil alustada tselluloosttehase eriplaneeringu lõpetamisega.

"Ma olen algusest peale rõhutanud, et valitsus ei soovi juba eos nullida ettevõtjate initsiatiivi," ütles peaminister Jüri Ratas pressikonverentsil. Ratase sõnul peab valitsus võtma eriplaneeringu kehtestamise puhul arvesse kohaliku kogukonna arvamust.

"Peamine küsimus on, kas asjaolud, mis takistavad eriplaneeringu elluviimist või teevad selle praegusel kujul tulevikus võimalikuks, on juba saabunud," märkis Ratas. Valitsuse otsuse kohaselt on elluviimist takistavad asjaolud saabunud ning selleks on kogukonna täielik vastasseis, mida ilmestav ka mitu kohtuvaidlust. Sellest tulenevalt otsustas valitsus alustada puidurafineerimistehase eriplaneeringu lõpetamist.

"Selle protsessi käigus räägime ettevõtjatega läbi ka uue olukorra, et kuulata ära, kas neil on ka teisi mõtteid asukoha osas," lisas Ratas. 

Riigihalduse ministri Janek Mäggi sõnul peeti tänasel nõupidamisel kõiki ajaolusid arvestades vajalikuks toetada riigi eriplaneeringu koostamise lõpetamist. Lõpetamise menetlust alustab rahandusministeerium. "Selle protsessi käigus suhtleme ettevõtjatega, et otsida võimalikke lahendusi," ütles Mäggi, kelle sõnul eeldab see ettevõtjate kokkuleppeid kohalike elanikega.

Riigi eriplaneeringu lõpetamise kohta teeb valitsus otsuse pärast lõpetamismenetlust, milleks praeguste hinnangute kohaselt võib kuluda mitu kuud.

Valitsus algatas Tartu- ja Viljandimaal riigi eriplaneeringu ja keskkonnamõju strateegilise hindamise võimaliku puidurafineerimistehase püstitamiseks ja selle toimimiseks vajaliku taristu rajamiseks möödunud aasta 12. mail.

Est-For Investi tegevjuhi Margus Kohava sõnul sai ettevõte valituse otsusest alustada tselluloositehase eriplaneeringu lõpetamisega teada valitsuse pressikonverentsi vahendusel, seejuures plaanib ettevõte juuli esimesel nädalal otsustada tehase uuringu- ja analüüsietapi tuleviku.

"Ma just ise kuulasin valitsuse pressikonverentsi ja kuulsin ülekande kaudu sellest ostusest," ütles Kohava BNS-ile. "Seoses täna, 21. juunil 2018 tehtud valitsuse otsusega lõpetada riigi eriplaneering puidurafineerimistehase rajamiseks ja mitte läbi viia sellega seotud uuringuid ning mõju hindamist, otsustab arendaja tehase uuringu- ja analüüsietapi tuleviku juuli esimestel nädalatel," lisas Kohava pressiteate vahendusel.

Kohava sõnul loob valitsuse eriplaneeringu lõpetamise otsus arendaja jaoks uue olukorra. "Võtame valitsuse otsuse teadmiseks. Ettevõtmise algatanud investorid kogunevad juuli esimesel nädalal. Seni ootame lisainfot riigihaldusministrilt otsuse ja lõpetamisprotsessi ettepaneku kohta," ütles Kohava ja lisas, et arendaja on valmis kommenteerima järgmisi samme tehase uuringu- ja analüüsietapi osas pärast investorite kohtumist.

Kommentaarid (2)
Copy
Tagasi üles