Linnatänavad nõuavad raha kultuurilt ja spordilt

Andres Pulver
, uudistetoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Rakvere tänavatel tehakse praegu sisuliselt vaid hädaabitöid, parandades väiksemaid auke ja pragusid patcheriga, mis jätab teedele palju peenikest killustikku.
Rakvere tänavatel tehakse praegu sisuliselt vaid hädaabitöid, parandades väiksemaid auke ja pragusid patcheriga, mis jätab teedele palju peenikest killustikku. Foto: Arvet Mägi

Rakvere linnavolikogu majanduskomisjoni ettepanek suurendada 2012. aasta Rakvere linnaeelarves majanduskulude osa kultuuri ja spordi arvel ajas Rakvere kultuurijuhil Keio Soomeltil kuklakarvad turri.

Rakvere linnavolikogu majanduskomisjon ja volikogu IRLi fraktsioon tegid linnavalitsusele ettepaneku suurendada 2012. aasta linnaeelarves majanduskulude osa kultuurile ja spordile tehtavate eraldiste arvel.

“Kui siiani on olnud teede remondiks igal aastal umbes 1,5 miljonit krooni, siis see summa peab vähemalt kahekordistuma, et teede olukord ei läheks enam halvemaks,” selgitas volikogu majanduskomisjoni esimees Rainer Miltop.

Miltop rääkis, et kui sellised talved, nagu on olnud kaks viimast, jätkuvad veel paaril-kolmel aastal ja suviti ei ole võimalik linnas teid korralikult remontida, siis muutuvad Rakvere tänavad mõne aasta pärast läbimatuteks.

“Kogu aeg on majanduse arvel kõige suuremaid kärpeid tehtud, teede jaoks ei saa kusagilt meetmest raha küsida, küll saab aga kultuurile ja spordile,” lisas Miltop.

Viimase piiri peal

Rakvere rahvamaja juhataja Keio Soomelt ütles, et rahvamaja eelarve on juba praegu viimase piirini kokku tõmmatud.

“Me ei korralda pea ühtegi üritust ainult oma vahenditega, eelarvest saame raha nii palju, et maksta nende kulude eest, mis ei ole abikõlblikud, ja projektide omaosaluse eest,” kõneles ta.

“Kui ma seda ettepanekut kuulsin, tõusid mul kuklakarvad turri, aga ma andsin endale aru, et sellise õhku visatud idee peale pole mõtet ärrituma hakata,” kommenteeris Soomelt linnavalitsusele tehtud ettepanekut.

Rakvere spordikeskuse direktor Erich Petrovits nentis, et ka spordikeskuse kulud on viidud miinimumini.

“Hoonekarpide kui selliste tegevuskulusid on juba vähendatud ja sealt enam midagi võtta ei ole,” lausus Petrovits ning lisas, et kogu asi taandub tegelikult kultuuri- ja spordiseltside toetuste vähendamisele.

“Iseenesest on see kõige lihtsam, ma olen täiesti nõus Kadrina vallavanema Aivar Lankei väitega mõne aja eest Virumaa Teatajas, et kultuurilt ja spordilt raha ära võtta on väga lihtne, aga soiku jäänud tegevust hiljem taastada ülimalt keeruline,” rääkis spordikeskuse juht.

Petrovitsi hinnangul tuleb siiski ülikriitiliselt üle vaadata ka hoonete haldamiskulud, ehkki on teada, et elekter ja küte pigem kallinevad kui odavnevad.

Rakvere linna esimene lisaeelarve eraldab spordikeskusele täiendavalt üle 166 000 euro, millest koguni 72 000 eurot ehk ligi 1,13 miljonit krooni on spordikeskusele täiendavateks majanduskuludeks, ülejäänu aga sihtotstarbelised vahendid Rahu halli põranda vahetuseks ja valgustuse parendamiseks ning staadioni viimiseks vastavusse rahvusvaheliste nõuetega.

“Ettepanekut peab kindlasti arutama, aga kas need peavad just kultuur ja sport olema, kust raha võtta, on iseasi,” sõnas Erich Petrovits. “Kultuur ja sport ei pea olema pelgalt projektipõhised ja linna poolt eraldatav toetus ei tohiks oluliselt väheneda,” lisas ta.

Kulkal suur surve

Erich Petrovits kuulub ka kultuurkapitali maakondlikku ekspertgruppi ja teadis öelda, et viimasel ajal on märgatavalt kasvanud kultuurkapitalile esitatud toetusesoovide hulk.

“Omavalitsused ei suuda enam kultuuri toetada ja surve kulkale on oluliselt tõusnud,” tähendas ta.

Rakvere rahvamaja juhataja Keio Soomelt ütles, et rahvamajaga seotud projekte on kultuurkapitali viimasesse jaotusvooru esitatud kaheksa või üheksa.

“Aga me ei saa küsida kulkast raha selleks, et rahvamaja elektriarveid maksta või koristajale töövahendeid osta,” sõnas Soomelt.

Abilinnapea Ain Suurkaevu kinnitusel on aga raha teede jaoks kindlasti vaja. “Järgmisel aastal tuleks hakata kruuskattega tänavaid kõvakatte alla panema, ka selleks tuleb kusagilt raha leida, samuti määrata prioriteedid, millises järjekorras seda tegema hakata,” kõneles abilinnapea.

Rakvere linnavalitsus esitab 2012. aasta eelarve proportsioonid volikogule kinnitamiseks ilmselt järgmisel volikogu istungil, mis toimub juuni lõpus.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles