Loomisel on sclerosis multiplex’i haigete Rakvere tugirühm

Virumaa Teataja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
SMi Keskuse juhataja, neuroloog dr Katrin Gross-Paju
SMi Keskuse juhataja, neuroloog dr Katrin Gross-Paju Foto: Cisse Noormets/Postimees

Sclerosis multiplex’iga (SM) inimesi, nende lähedasi, tugiisikuid ja spetsialiste koondab SM Ühing.


Aktiivselt tegutsevad tugirühmad Tallinnas, Tartus, Viljandis, Pärnus, Kohtla-Järvel ja Narvas. Praegu on päevakorral SMi tugirühma loomine ka Rakveres.

Esmaspäeval, 30. mail kell 18 toimub Rakveres Aqva spaas SMi teabeõhtu, kus SMi Keskuse juhataja, neuroloog dr Katrin Gross-Paju peab loengu sclerosis multiplex’ist, ravist ning uudistest selles vallas.

“Peale info andmise on päeva ülesanne kokku kutsuda kõik SMiga inimesed, kes ühinguga suhelda sooviksid, kuid kes siiani meid leidnud pole. Ehk nüüd saame Rakveres kõigepealt noorteklubi käima,” rääkis SM Ühingu juhatuse esimees Pille-Katrin Levin.

Levini hinnangul on Eestis praegu kõige vajalikum teavitustöö, et kaasinimeste, eriti tööandjate suhtumine paraneks.
“Praegu on peamiselt teadmatusest tekkinud probleeme ja sekeldusi tööandjatega, ikka veel tuleb ette ka n-ö fabritseeritud koondamisi. Kindlasti on oluline äsja diagnoosi saanud noorte inimeste toetamine ja kaasamine, et keegi ei jääks koju norutama. Paljud saavad muidugi ka iseseisvalt diagnoosiga leppida ning õppida sellega elama, üheskoos on tihtilugu lihtsalt kergem ja kindlasti lõbusam,” rääkis Pille-Katrin Levin.

“Loodame väga, et läbirääkimised haigekassaga ka kahe uue SM-ravimi Eestis kättesaadavaks muutmiseks lõpevad edukalt. Tegu on n-ö teise valiku ravimitega, mis võiksid aidata neid, kellel esmavaliku ravimitest enam abi pole.”
SM on kõige sagedasem noori inimesi tabav pea- ja seljaaju haigus.

Sõltuvalt tekkinud kahjustuse kohast võib inimesel esineda erinevaid probleeme - nägemishäired, jalgade nõrkus ja kangus, tasakaaluhäired, käte värisemine.

SM Ühing pakub informatsiooni hulgiskleroosi kohta, võimalust omavaheliseks suhtlemiseks, tuge ja abi probleemidele parimate lahenduste leidmisel ning oma õiguste eest seismisel.

Peale kohalike tugirühmade regulaarse tegevuse korraldatakse igal suvel suur ühine suvelaager, eraldi käivad koos ka noorteklubid.

Pille-Katrin Levini sõnul pole Eestis registrit, mis annaks aimu SMi põdevate inimeste arvust, aga põhjamaade statistikat arvestades on meil umbes 1000-1500 selle diagnoosiga inimest.

Ühingusse kuulub praegu 460 liiget, neist enamik on SMiga inimesed, kuid on ka lähedasi.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles