Mida teevad maakonna tuntud inimesed jaanipäeval?  

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Andrus Albrecht on jaaniõhtul vaikselt oma kodus.
Andrus Albrecht on jaaniõhtul vaikselt oma kodus. Foto: Marianne Loorents

Täna õhtul istuvad paljud jaanilõkke ääres ja grillivad head-paremat. Kas maakonna tublid sportlased vihuvad trenni teha või annavad endale hõlpu, kas lauljatel-näitlejatel on vaba päev või rassivad nad teisi lõbustada?

Eesti meister murdmaajooksus Kelly Nevolihhin kavatseb jaanipäeval puhata. Politseinikuna töötav neiu ütles, et kuna elutempo on muidu suhteliselt kiire, töö, trennid, võistlused  võtavad oma aja, läheb ta jaanipäevaks maale. „Veedan perega aega,“ sõnas Nevolihhin. Eesti meister rääkis, et jaanid on tema jaoks veidi erilisema tähendusega pühad, sest just siis andis ta spordile justkui sõrme. „Minu sportlastee sai alguse kodukandi Laekvere jaaniõhtult, kust mu treener meie pere laste talendi avastas, kui õhtujuhina lastele jaanijooksu korraldas,“ rääkis ta.

Prantsusmaal võrkpalli mängiv Martti Juhkami veedab jaaniõhtu kodus Rakveres. „Plaanin perekonna seltsis teha lõket, grillida ja minna sauna. Nagu ikka jaanidel,“ lausus võrkpallur.

Lavastaja Üllar Saaremäe ütles, et jaanipäeva on peetud aegade algusest ja see oli talle oluline juba lapsena. „Rõõmu, päikest ja lusti on see päev pakkunud. Ja see on sellest ajast tähtis.“

Saaremäe ütles, et ta pole juhtinud ühtegi jaaniõhtut on lasknud ennast lõbustada ning kavatseb seda ka täna teha.

Muusik Andrus Albrecht täna laulmisega hõivatud ei ole, ta küll esineb ühel sünnipäeval, kuid jaanitulele ei lähe. „Olen kodune. Mulle ei sobi selline organiseeritud korras napsivõtmine. Olen omaette.“ Ta sõnas, et mürtsu ta ei tee ja seetõttu jaanituledel ei esine. „On ikka kutsutud, aga ma ei taha minna, sellistele pidudele ei kipu,“ sõnas muusik.

Küll aga kavatseb jaanipäeval laulda siit kandist valitud riigikogu liige, Vinni endine vallavanem Toomas Väinaste. Tal on Roela jaanitulel meesansambliga esinemine ja muu hulgas istutakse ka lõkke ääres.

Isamaasse kuuluv riigikogu liige Marko Pomerants rääkis, et tema jaanipäev möödub juba traditsioonilisena Lõuna-Eestis Roosi külas. „Seal on minu vanemate kodu ja võimalusel hangime originaaltule, mille president on võidupühaparaadil läitnud. Täpselt ei tea, kas me saame selle Põlvast ja Võrust, aga küll saame, tutvusi on,“ rääkis Pomerants.

Jaaniõhtul on ka kuulsusi, kes peavad olema tööl. Nii  kulgeb tänane õhtu töörütmis Rakvere teatri näitlejal, teleseriaaliga „Padjaklubi“ kuulsust kogunud Margus Grosnõil, kes juhatab vägesid Kadrina jaanitulel. Haljalast pärit muusik Tanel Padar esineb aga Kasepää jaanitulel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles