Rahvabändid on rääkinud: "Jaanipäeva" tuleb esitada täna õhtul mitu korda

Anu Viita-Neuhaus
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Vello Toomemetsa kuulsaks lauldud ”Jaanipäev” on jaaniõhtul rahva vaieldamatu lemmiklaul.
Vello Toomemetsa kuulsaks lauldud ”Jaanipäev” on jaaniõhtul rahva vaieldamatu lemmiklaul. Foto: Ants Liigus

Eesti eri nurkades ülimalt populaarseks saanud rahvabändid teavad suurepäraselt, mis on need laulud, mida tuleb täna õhtul kindlasti repertuaari võtta. Kui ühest suust nimetasid bändid selleks Hando Runneli üle 40 aasta tagasi kirjutatud ja Fixi ning Vello Toomemetsa kuulsaks lauldud „Jaanipäeva“. Kuid nimetati ka teisi populaarseid Eesti laule.

Ansambli Malbe Tuul eestvedaja Raul Kivi lisas Fixi „Jaanipäevale“ laulu, mida tähtsal suvepidupäeval tuleb esitada ikka ja jälle – Raimond Valgre „Saaremaa valsi“. Kivi rääkis, et esineb igal aastal kahel-kolmel jaanipeol, kuid sel aastal võtab ta kergemalt.

Samad laulud kõlasid ka ansamblilt Plaan B. Sõltuvalt rahvast ja peost soovitakse neilt ka selliseid eestikeelseid laule nagu „Tsirkus“ ja „Ootan tuult".

Ansambli Hollarii liikmed ütlesid, et „Jaanipäeva“ esitavad nad jaanituledel tavaliselt kolm-neli korda. Valge Roosi nimeline bänd peab samuti paaril korral seda lugu esitama. Nende repertuaaris on kindlasti ka täna õhtul Mati Nuude aegumatud viisid.

Roela jaanipäeval esineva Kalev Bandi eestvedaja Kalev Kaljuvee ütles, et neid lugusid, mille järgi jaanipäeval tantsu tahetakse keerutada, on palju. “Soovitakse klassikalisi estraadilugusid. “Kaks kuukiirt mu toas“ ja loomulikult „Mis värvi on armastus“," nimetas Kaljuvee. Isa-tütre bändi laulja teab, et mida rohkem pidu öösse kulgeb, seda enam soovitakse end tühjaks tantsida diskorütmis.

Ansambel Vankri laulja ütles, et rahvas soovib tantsida ka süldimuusika järgi. „Meilt küsitakse alati „Rohelisi niite“ ja „Tsirkust“. Viimane on kindla peale minek, mis lööb alati peo käima."

Seda meelt on ka ansambel Alaska laulja. Kuigi nemad esitavad kitarrikõlalist tantsumuusikat, küsitakse neiltki „Jaanipäeva“ õhtu jooksul kolmel-neljal korral. „Tsirkus“, „Alice" ja Ivo Linna kuulsaks lauldud "Kikilips" meeldivad rahvale ka.

Ansambli Eesti Gun ja Liisa eestvedaja, pikajaaline muusik Gunnar Loho ütles enda kogemusele toetudes, et selleks, et rahvas saada konksu otsa, tuleb esitada populaarsete bändide hästi tehtud lugusid. „Näiteks Patuse Poole lugusid, kuus-seitse õhtu jooksul, vastavalt olukorrale,“ sõnas Loho.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles