Lääne-Virumaal hukkunud mesilastest leiti putukatõrjevahendi jääke

Eva Samolberg-Palmi
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Mesilased.
Mesilased. Foto: Arved Breidaks

Põllumajandusametile on laekunud hukkunud mesilaste asjus kaks teadet: üks Lääne-Virumaalt ja teine Saaremaalt. Kontrolli asjaolude tuvastamiseks viisid läbi põllumajandusamet ning veterinaar- ja toiduamet.

Lääne-Virumaal hukkunud mesilastest võetud proovist tuvastati veterinaarravimi ja taimekaitsevahendi toimeainete jäägid. Kõikide jääkide sisaldus mesilastes oli selline, mis võis põhjustada mesilaste hukkumise.

Põllumajandusuuringute keskuse laborianalüüside tulemused viitavad nii veterinaarravimi kui ka taimekaitsevahendi kasutamise nõuete eiramisele. Veterinaarravim, mille jääke mesilastest leiti, on olemuselt insektitsiid, mida kasutatakse sipelgate ning loomadel kirpude tõrjeks. Veterinaar- ja toiduamet uurib preparaadi kasutamist mesilas.

Põllumajandusamet jätkab Lääne-Virumaa juhtumi menetlemist. Toetuse taotleja puhul teavitatakse ka põllumajanduse registri ja informatsiooni ametit, et rikkumist oleks võimalik arvesse võtta toetuse määramisel. Korduva rikkumise ilmnemisel tunnistatakse taimekaitsevahendi väärkasutaja taimekaitsetunnistus kehtetuks.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles