Algab rahvusvaheline Gustav Normanni orelifestival

Inna Grünfeldt
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Hetk esimeselt Gustav Normanni nimeliselt orelifestivalilt.
Hetk esimeselt Gustav Normanni nimeliselt orelifestivalilt. Foto: Erakogu

Simuna, Väike-Maarja, Viru-Jaagupi ja Iisaku kirikus toimub 28. juunist kuni 30. augustini II rahvusvaheline Gustav Normanni orelifestival.

Orelifestivali korraldaja Ainar Ojasaar ütles, et Gustav Normanni nimelist orelifestivali korraldatakse just Simuna, Väike-Maarja ja Viru-Jaagupi kirikus, sest need moodustavad oma orelitega huvitava kolmnurga: Väike-Maarja kiriku orel (1848) on Normanni säilinud pillidest kõige vanem, Simuna kiriku orel (1889) on säilinud pillidest kõige suurem ja Viru-Jaagupi kiriku orel (1893) on Normanni viimane pill. "Sellele kolmnurgale lisandub käesoleval aastal Iisaku kirikus asuv Normanni ehitatud positiivorel, mida on hea kasutada saatepillina," märkis Ojasaar.

Gustav Normann, üks esimesi eesti soost oreliehitajaid, ehitas nii Eesti kui ka Soome kirikutesse arvukalt oreleid, mida tuntakse kui väga kvaliteetseid ja suurepärase kõlaga ajaloolisi instrumente. "Tema pillid varieeruvad nii mängutehnilistelt võimalustelt kui ka kõlapildilt. Festivalil saab kuulata ja võrrelda nelja unikaalset instrumenti ning nautida suurepärast muusikat alates renessansist kuni tänapäevani välja," märkis korraldaja.

Möödunud aastal toimunud esimene rahvusvaheline Gustav Normanni orelifestival õnnestus Ojasaare sõnul suurepäraselt ja seetõttu avaldasid muusikud nii Eestist kui ka välismaalt soovi festivalist osa võtta. Kümnel kontserdil musitseerivad muusikud Eestist, Lätist, Soomest, Šveitsist, Itaaliast ja Hongkongist.

Festivali avakontsert "Linnulaul oreli ja keelpillikvartetiga" algab täna kell 18 Väike-Maarja kirikus. Musitseerivad organist Ines Maidre (Eesti/Norra) ja ERSO muusikute keelpillikvartett (Eesti).

Kontserdid

Gustav Normanni orelifestivali programm (koostajad Ainar Ojasaar ja Marju Riisikamp):
28. juunil kell 18 Väike-Maarja kirikus avakontsert "Linnulaul oreli ja keelpillikvartetiga": organist Ines Maidre (Eesti/Norra) ja ERSO muusikute keelpillikvartett (Eesti)
1. juulil kell 18 Simuna kirikus "Apostlite pühapäeva kontsert": organist Pascale Van Coppenolle (Šveits)
14. juulil kell 18 Väike-Maarja kirikus "Kirgastav barokk": organist Ene Salumäe (Eesti) ja keelpillitrio Meder Consort (Eesti)
22. juulil kell 18 Viru-Jaagupi kirikus "Muusikaline tervitus Itaaliast": organist Christian Tarabbia (Itaalia)
27. juulil kell 18 Simuna kirikus "Renessanssi ilu": vanamuusikaansambel Harmonia Sphaerorum (Eesti)
5. augustil kell 18 Väike-Maarja kirikus "Duetid orelile ja kontratenorile": organist Liene Andreta Kalnciema (Läti) ja kontratenor Ka Bo Chan (Hongkong)
9. augustil kell 18 Simuna kirikus "Orel neljale käele": organistid Paolo Devito ja Mirella Dirminti (Itaalia)
11. augustil kell 18 Viru-Jaagupi kirikus "Duetid orelile ja sopranile": organist Larisa Carjkova (Läti) ja Anu-Mari Uuspõld (Eesti)
28. augustil kell 18 Iisaku kirikus "Retk vanamuusikasse": vanamuusikaansambel Un'Altra Ondata (Soome)
30. augustil kell 18 Simuna kirikus lõppkontsert: organist Toomas Trass (Eesti)
 

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles